46 год., след като Левски заши пет гола на Барса (ВИДЕО)

Сините правят голям мач, но отпадат след 0:4 в първата среща

Спорт
14:59 - 17 Март 2022
2009
46 год., след като Левски заши пет гола на Барса (ВИДЕО)

Днес се навършват 46 години от паметния 1/4-финал в турнира за купата на УЕФА между Левски и Барселона, игран на Националния стадион "Васил Левски" на 17 март, 1976 г.

Тогава "сините" побеждават именития си съперник с 5:4 пред 70 000 зрители в София и стават първия клуб в историята, който отбелязва 5 гола във вратата на каталунците. Двубоят Левски - Барселона остава в историята като символ на великото поколение от 70-те. 

В състава на Левски блестят на вратата Стефан Стайков, по фланговете Стефан Аладжов и Ники Грънчаров, в центъра на отбраната Кирил Ивков и Иван Тишански. Култовата шестица Стефан Павлов - Фифи Перото, бързият като вятъра и също толкова виртуозно техничен Воин Войнов, човекът на големите мачове - Данчо Йорданов- Пиката, незабравимият таран Кирчо Миланов, виртуозът Павел Панов и прохождащият в големия футбол бъдещ огромен любимец Емил Спасов

Попаденията за "сините" бележат Павен Панов (8, 90 - дузпа), Йордан Йорданов (10, 87) и Емил Спасов (47). В състава на Барса личат имената на Йохан Кройф и Йохан Неескенс.

Въпреки историческия успех с пет гола в мрежата на испанския гранд, Левски отпада от борбата, тъй като първата среща в Каталуня е загубена с 0:4.