50 000 евро годишно ни правят щастливи

Актуални новини
11:46 - 23 Февруари 2021
1708
50 000 евро годишно ни правят щастливи

Парите не винаги носят щастие, казват хората, но все пак е по-добре да ги имаш. Проучване на Adecco за щастието на работното място, проведено от Adecco Group, разкрива значението, което т. нар. емоционална заплата има за работниците и служителите днес. Която има повече общо с това, че те се чувстват комфортно в своето положение и работна среда, отколкото със конкретната заплата, която получават.

Оказва се, че постигането на финансова стабилност със заплата, която покрива основните нужди, отдаването на някои капризи и спестяването, е от съществено значение за спокойствието на човек. Но колко трябва да бъде тази цифра?

В Испания например най-важното за щастието на работното място е гъвкавото работно време или добрият работен график - нещо фундаментално за съгласуване на личния и професионалния живот.

Второ - да има добра работна среда, тоест нивото на социални взаимоотношения и общуване в работната среда. По същия начин наличието на добър шеф или лидер е друг фактор, който допринася за усещането за това щастие.

Чак на четвърто място в резултатите от това проучване е заплатата - нещо, което влияе върху личния живот на работниците.

Оказва се, че днес, за да бъдат щастливи на работното място, голям брой испанци предпочитат да изберат позиция с добър график, добра атмосфера и другарство, и с добър шеф, вместо да се отказват от всичко това, за да получават повече.

Все пак заплатата влияе на жизнения стандарт на човека и следователно може да донесе щастие. Изследване, проведено от психолога Андрю Т. Джеб от университета Пърдю и публикувано в списанието Nature Human Behaviour, се опитва да изчисли каква е заплатата, която ви позволява да бъдете щастливи.

Това проучване, в което участваха 1,7 милиона души по целия свят, стигна до заключението, че

в световен мащаб за постигане на емоционално благополучие човек се нуждае от 50 000 до 60 000 евро годишно.

Тази цифра варира в отделните региони, така че в западноевропейския регион оптималният доход за постигане на емоционално благополучие е между 48 000 и 61 000 евро годишно, както посочва GQ.