5000 от най-великите книги са свободно достъпни в аудио формат

Сред тях са творбите на Шекспир, Достоевски и Гьоте

Новини
13:00 - 25 Септември 2023
2346
5000 от най-великите книги са свободно достъпни в аудио формат

Изключително мащабно надграждане получи най-старата дигитална библиотека в света - Project Gutenberg. 5000 от нейните заглавия вече са достъпни като аудио книги - и то напълно безплатно.

Това е страхотна новина за любителите на литературата, но освен това е доста плашещ фактът, че създаването на новите издания за слушане - работа, която традиционно изисква редактор, актьор от дублажа и звукозаписно студио, е станало с помощта само и единствено на изкуствения интелект.

Project Gutenberg, MIT и Microsoft са обединили усилията си и AI е "прочел" 5000 книги, които вече са освободени от права. Сред тях, например, са творбите на Шекспир, Достоевски и Гьоте.

Можете да ги намерите ТУК като сайт или ТУК в Spotify.

Гласът зад кадър е мъжки, с американски акцент. Той е създаден с AI инструмент, който по думите на научния екип зад аудиокнигите позволява настройване на скоростта и стила на четене, добавяне на емоционални акценти и даже имитиране на конкретен човешки глас на база кратък запис.

Това ускорява неимоверно процеса - една аудиокнига често е дълга по 4-5 часа и няма как даден актьор просто да влезе в звукозаписната кабина с книгата в ръка и да я изчете на един дъх.

Именно използването на AI е сред причините за актьорската стачка в Холивуд. Актьорите вече виждат как големите студия предлагат договори, според които изпълняващите малки роли ще се заснемат еднократно и след това ще се използва само т.нар дигитална реплика на реалния артист, т.е. той няма да получава повече работа най-малкото в рамките на конкретната продукция.

Записването на гласове зад кадър за целите на реклами, аудиокниги, презентации и т.н. формира голяма част от заетостта на актьорите, но синтезирането само на глас е по-лесно от съчетаването му с образ.

Това означава, че е много вероятно актьорите по света да загубят един от източниците си на доход.