51-ят парламент - шарена черга

Девет партии може да влязат в новото Народно събрание

Политика
20:10 - 27 Октомври 2024
2685
51-ят парламент - шарена черга

За първи път в Народното събрание може да влязат 9 партии и това да бъде най-шареният парламент в новата история на България. Първите екзит полове на социолозите показват, че "Величие" и МЕЧ имат шанс да прескочат 4% бариера за влизане в парламента.

Засега е ясно, че в 51-я парламент твърдо влизат 7 формации - ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, "Възраждане",  ДПС-Ново начало, АПС, „БСП – Обединена левица” и „Има такъв народ”.

Ако "Величие" и МЕЧ влязат, ще имаме най-фрагментираното Народно събрание, коментираха в студиото на Нова тв социалният антрополог Харалан Александров и политологът Александър Малинов. Досега единствено на вота пред 2014 г. в парламента сме имали 8 партии. 

Ще сме свидетили на грозни гледки в НС. Тези, които саботираха, ще продължават да го правят, категоричен бе Александров. 

Според Малинов именно заради тази невиждана фрагментацията, системните партии ще направят кабинет. Александров обаче бе скептичен. Според него по-вероятно е догодина отново да ходим на избори.

Междувременно пред БНТ политологът Огнян Минчев също заяви, че продължава фрагментирането на българската политическа система. 7+2 формации в парламента означава, че по-трудно ще бъде съставено правителство, заяви той.

При силно фрагментиран парламент ще са нужни 4 партии за управленска коалиция, заяви социологът Димитър Ганев. Според него при положение, че в НС влязат 8 партии, кабинет ще могат да направят три формация. Но това е малко вероятно, каза Ганев.

Според политолога Димитър Аврамов силно фрагментираният парламент предполага повече реализъм.