6 години затвор за арменец , опитал да убие охранител в Пловдив

Новини
12:34 - 18 Май 2023
1333
6 години затвор за арменец, опитал да убие охранител в Пловдив

Върховният касационен съд потвърди присъда на пловдивските апелативни магистрати от 6 години лишаване от свобода за Сергей Харутюнян за опит за убийство. ВКС увеличи от 15 000 на 30 000 лева обезщетението на пострадалия Атанас Карастойков за претърпени неимуществени вреди.

На 29 юли 2018 г. в Пловдив Харутюнян направил опит да убие охранителя, като го прострелял в двата крака с незаконно притежаван пистолет и след това избягал. Той причакал пострадалия да се прибере след нощна смяна в известна дискотека. Щом го видял излязъл и стрелял по него от упор. Причина за покушението било сбиване между двамата. Сергей Харутюнян паркирал колата си пред клуба и заедно с трима приятели се насочили към входа. На вратата Карастойков му казал да премести автомобила. Арменецът отказал и се нахвърлил да го бие. В мелето се включили и други охранители от дискотеката, за да помогнат на колегата си. В резултат най-сериозно пострадал приятел на подсъдимия, който бил откаран в болница със счупена челюст и ребра. Харутюнян поискал да му бъдат предадени участниците в боя, а след поредица от срещи с отговорника за охраната и собственика на охранителната фирма, поискал пари като обезщетение за случилото се, но те отказали. Собственикът на фирмата се съгласил единствено да заплати медицинските разходи по лечението на пребития. За това подсъдимият решил да си отмъсти сам.

След като Пловдивския окръжен съд признал Сергей Харутюнян за виновен за опита за убийство, незаконното притежаване на оръжие и увреждане на автомобил, прокуратурата останала недоволна от присъдата и внесла протест, а Харутюнян и Карастойков обжалвали. Въззивната инстанция потвърдила наказанието, а той и пострадалият обжалвали пред ВКС.

Върховните съдии приемат, че извършената от апелативните съдии цялостна проверка на първоинстанционната присъда в контекста на събраните доказателства и закона, са старателно преценени. Изводите за обстоятелствата и фактите по делото са формирани в точно съответствие с информацията от събраните доказателства и приетите експертни заключения.

Решението на ВКС е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.