6 милиона с право на глас на изборите днес

След последните решения на ЦИК този път можем да гласуваме само с хартиена бюлетина

Новини
07:00 - 29 Октомври 2023
1911
6 милиона с право на глас на изборите днес

Днес, 29 октомври 2023 г., гласуваме на редовни местни избори, които ще определят бъдещето на властта по места за следващите четири години.

След последните решения на ЦИК този път избирателите ще могат да гласуват само с хартиена бюлетина.

Бюлетините, в които те ще трябва да подадат гласа си в неделя, са повече от тези на парламентарните избори:

  • за общински съветници,
  • за кмет на община,
  • за кмет на район
  • и за кмет на кметство.

Малко над 6 милиона и 48 хиляди души имат право да гласуват на изборите. В над 11 000 секции отново ще има видеонаблюдение и излъчване на резултатите. Избирател с постоянен и настоящ адрес в различни населени места може да поиска да бъде вписан в избирателния списък по настоящ адрес. Услугата е достъпна и чрез електронно заявление през интернет страницата на ГРАО.

Изборният ден започва в 7.00 ч. и ще завърши в 20.00 ч. и може да бъде удължен до 21:00 часа, когато пред секцията има негласували избиратели. 

Предизборната агитация в деня на вота е забранена.

Местната власт има право да забрани продажбата на алкохол на територията на общината си.

На социологическите агенции се забранява да оповестяват допитвания до общественото мнение по повод изборите под каквато и да е форма,

24 часа преди изборния ден до обявяване края на изборния ден на територията на страната според ИК.

В деня на вота се забранява поставянето на агитационни материали на партии, коалиции и инициативни комитети в изборните помещения, както и на разстояние по-малко от 50 метра от входа на сградата, в която е изборното помещение. Ако секционната избирателна комисия установи такива, тя незабавно ги отстранява - при необходимост със съдействието на кмета или кметския наместник и на органите на Министерството на вътрешните работи.

Агитационни материали се изготвят и разпространяват от кандидатите, партиите, коалициите и инициативните комитети само по време на предизборната кампания. Всеки агитационен материал задължително се отбелязва от чие име се издава и трябва да съдържа информация, че купуването и продаването на гласове е престъпление.

До края на изборния ден е забранено унищожаването и заличаването на агитационни материали, поставени по определения в кодекса ред, пише още в ИК.

Ако агитационен материал бъде поставен извън рамките на предизборната кампания, този, който го е поставил, подлежи на санкции. Според ИК на лице, което наруши забраната, се налага глоба или имуществена санкция в размер от 1000 до 3000 лв. Когато нарушението е извършено повторно, глобата или имуществената санкция е в размер от 3000 до 10 000 лв.

При нарушение на правилото за премахване на агитационни материали по установения ред от ИК, на лицето, което представлява партията или инициативния комитет, или на лицата, които представляват коалицията, се налага глоба от 1000 до 5000 лв.

По закон местните избори се провеждат в два тура, но вторият е само за кметските листи и то само ако никой от кандидатите не събере нужната подкрепа от над 50% от пуснатите бюлетини. Балотаж за избор на общински съветници няма.

Съставът на Общинския съвет в даденото населено място се избира окончателно още на 29 октомври.

Как се гласува за кмет?

Бюлетини за кмет на община, кмет на район и кмет на кметство са различни и в тях има различни кандидати, тъй като това са различни длъжности.

Избори за районни кметове има само в София, Пловдив и Варна, тъй като те са единствените градове с районно делене.

Изборите за кмет на кметство има в населените места, които към датата на обнародване на указа за насрочване на изборите са с население над 100 души с постоянен адрес. Това означава, че не във всички села ще се гласува за кмет - там, където са регистрирани по-малко от 100 избиратели, избраният кмет на общината, към която е селото, ще назначи кметски наместници.

Какво ви трябва, за да гласувате?

Нужна е валидна лична карта, която се представя на място, или документ от МВР, че е подадено заявление за издаване на лична карта от съответния избирател. Службите на МВР за издаване на документи за самоличност работят извънредно по време на избори, така че с втория документ можете да се сдобиете и в почивните дни, ако срокът на валидност на личната ви карта е изтекъл.

Как се гласува с хартиена бюлетина?

На тези избори гласоподавателите могат да гласуват само с отпечатани хартиени бюлетини. Преди да нанесете гласа си, погледнете дали бюлетината е чиста - няма следи от поставяне на знаци или други отличителни белези. След това се отправяте към мястото за гласуване.

С химикалка, пишеща задължително със син цвят, отбелязвате със знак "Х" или "V" предпочитан кандидат и/или общинска листа на партия или коалиция. За всеки избор има отделна хартиена бюлетина.

Знакът се поставя в рамките на квадратчето с номера на избрания кандидат, партия и/или коалиция.

За общински съветници може да се гласува преференциално.

След като направите това, сгънете бюлетината така, че вотът ви да е скрит, а специалното място за втори печат върху бюлетината да остане отгоре. Преди да пуснете бюлетината в урната, вторият печат трябва да бъде поставен от член на СИК и да бъде откъснат хартиеният отрязък от бюлетината, който се пуска в отделна непрозрачна кутия.

Ако дори едно от условията не е изпълнено, рискувате вотът ви да бъде обявен за невалиден!