6 начина да се справим с хроничната умора

Движете се, не преяждайте и не забравяйте почивката

Здраве
07:34 - 22 Август 2019
2964
6 начина да се справим с хроничната умора

Симптомите на хроничната умора са ясни - отпадналост още със събуждането и безсъние през нощта. Причините за тези състояния може да са много и различни, но в комбинация те се проявяват именно когато е налице хронична умора. А тя може да се дължи на недостатъчен или неспокоен сън, натрупан стрес, преумора, недостиг на витамини, някои лекарствени препарати (например противоалергичните) и практически всички заболявания, протичащи както остро, така и в скрита форма.

Липсата на енергия и тонус може да се дължат и на сериозни здравословни проблеми като ендокринни заболявания, инфекциозни и сърдечни болести, проблеми с нервната система и различни функционални разстройства, както и затлъстяване.

Ако някои от тези признаци вече са налице, но все още състоянието ви не се е задълбочило (т.е. не се нуждаете от медикаментозно или апаратно лечение) или все отлагате посещението си при специалист, опитайте се сами да промените нещо.

Дневен режим

Колкото и да е напрегнат денят ви, определете си време за почивка и хранене. Дори да имате малко време за сън стабилният дневен режим ще ви позволи да се адаптирате по-леко към голямото натоварване и Прохладен душ
Това е най-доброто, което можете да подарите на тялото си преди закуска. Водните процедури нормализират работата на сърдечно-съдовата система и ускоряват обмяната на веществата.

Ако работите у дома, можете да се ободрявате с душ и през деня. Същото се отнася и за вечерната баня.

Повече движение

Всекидневните 10-15 минутни упражнения сутрин ще ви заредят със сили и енергия. Те ще подобрят кръвообращението и тонуса на съдовете, ще ви помогнат да се събудите окончателно и ще си създадете положителна нагласа за предстоящия ден.

Особено внимание отделяйте на шийния отдел на гръбначния стълб - шийната остеохондроза води до постоянен натиск върху основните кръвоносни съдове, които подхранват главния мозък. За нейната профилактика правете упражнения с главата си: въртете я наляво и надясно, с всичка сила я повдигайте нагоре, а след това надолу, допирайки с брадичката гърдите си.

Вредните навици

Пушенето и алкохолът предизвикват спазми на съдовете, в това число и на тези в главния мозък, като подпомагат развитието на атеросклерозата.

Оптимизирайте храненето си

Опитайте се да не преяждате - винаги трябва да ставате от масата малко гладни. Ако не приемате достатъчно плодове и зеленчуци, поне взимайте витамини и минерални добавки. Препаратите, съдържащи цинк, селен, желязо, магнезий, витамините от грипа В, аскорбиновата киселина (витамин С) и витамините А и Е ще ви помогнат в борбата с умората.

Понякога хроничната умора е единствената проява на анемията. За профилактика на малокръвието включете в менюто си гъби, черен дроб, бъбреци, яйца, картофи, праскови и кайсии, ръжен хляб.

Киселомлечните продукти пък са източник на много минерални вещества. За жените е важно да не злоупотребяват с диетите, особено по време и след заболяване или през месечния си цикъл. През тези периоди организмът се нуждае от повече хранителни вещества, витамини и микроелементи.

Наблюдавайте теглото си

Затлъстяването влияе и на развитието на синдрома на хроничната умора. Хората с наднормено тегло по-често страдат от ендокринни и сърдечно-съдови заболявания. В резултат на това те са по-малко устойчиви към натоварванията и бързо се уморяват.

Наднорменото тегло води и до нощното хъркане и затрудненото дишане по време на сън. При тези състояния дишането понякога спира, а главният мозък започва да страда от хипоксия (недостиг на кислород).

Фитотерапия

Със сила и бодрост могат да ви заредят различните отвари и сиропи от някои растения: жълт кантарион, глог, хилядолистник, женшен, ехинацея, алое и др.

Те стимулират имунитета и повишават устойчивостта срещу стреса и болестите. Освен това обаче активизират нервната система - затова трябва да се приемат през първата половина от деня.

Преди сън е полезно да изпиете чай от мента, дяволска уста, риган, който ще нормализира съня ви и ще ви избави от безпокойството.