62 души са задържани при акцията във Варна (обновена)

Общество
16:11 - 08 Февруари 2023
1704
62 души са задържани при акцията във Варна (обновена)

62 души са задържани при вчерашната спецоперация в област Варна.

Тя е осъществена с превантивна цел, за противодействие на битовата престъпност, гарантиране на обществения ред и пътната безопасност и осигуряване на полицейско присъствие в уязвимите райони.

В акцията са участвали служители на районните управления във Варна, отделите "Криминална полиция" и "Икономическа полиция" към Областната дирекция на МВР, секторите "Специализирани полицейски сили" и "Пътна полиция", Зоналното жандармерийско управление, Регионалната дирекция по горите (РДГ), Регионалната инспекция по окилната среда и водите (РИОСВ), Комисията за защита на потребителите (КЗП), Инспекция по труда и Ибластната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ).

Извършени са проверки в няколко направления - криминална и икономическа престъпност, както и спазване на Закона за движение по пътищата от водачи на моторни превозни средства.

В къща в село Старо Оряхово е задържан криминално проявен и осъждан мъж на 42 години. Срещу него вече е с образувано досъдебно производство за разпространение на наркотици, като в дома му са открити над 2.3 кг марихуана, 302 г хашиш, 21 г метамфетамин, електронна везна и др. вещи, свидетелстващи за търговия с дрога.

Проверени са общо 1812 души, 1234 автомобила, 49 сборища на криминално проявени, 19 пункта за изкупуване на отпадъци от черни и цветни метали, 49 заложни къщи, 29 автоморги, автосервиза и депа, 31 питейни и увеселителни заведения и 64 търговски обекта. Открити са 7 издирвани са 7 лица. Съставени са 164 акта за установени административни нарушения. Разкрити са 14 престъпления. Образувани са 5 бързи и 15 досъдебни производства.

Проверена е търговска фабрика за хранителни продукти, като са съставени 6 акта за открити в предприятието нарушения и е образувано досъдебно производство по чл.350 а.