8 хил. тона украински слънчоглед влизал всеки ден у нас като румънски

Актуални новини
13:32 - 26 Октомври 2023
1957
8 хил. тона украински слънчоглед влизал всеки ден у нас като румънски

Членове на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) от граничните райони са сигнализирали за засилено преминаване на камиони в страната, натоварени със слънчоглед. Търговците вкарвали маслодайната култура от Украйна, след това я транзитирали до България като румънска.

Като такъв, слънчогледът остава в България, без да се нарушават въведените ограничения в първа точка от подписания меморандум на 20 септември.

Във връзка с опасенията за неизпълнение на споразумението, Асоциацията на зърнопроизводителите е депозирала писмо до премиера акад. Николай Денков и до министъра на земеделието Кирил Вътев.

Пред БНР председателят на асоциацията Илия Проданов подчерта, че в момента

от Румъния на ден влизат между 4 до 8 хил. тона слънчоглед. "Това е изключително голямо количество слънчоглед. Това е може би капацитетът за преработка на всички предприятия вкупом", посочи той.

По думите му купувачите са български фирми. Преработвателните предприятия са тези, които го вкарват, а камионите са основно украински и молдовски, уточни Проданов.

"Колегите по места, където този слънчоглед се разтоварва, говорят с шофьорите на камионите и те казват: "Ние натоварихме в Украйна", казват и градовете, откъдето се товари. То е до болка и кристално ясно, че слънчогледът е украински", посочи още председателят на НАЗ. 

Проданов е категоричен, че държавата, заедно с бизнеса и бранша, трябва да намерят начин за излизането от ситуацията. "В същото време българският слънчоглед много трудно се търгува, а цената му пада всеки ден", отбеляза Илия Проданов.

В момента цената е между 600 и 650 лв. на тон. В страната има над 2 млн. тона слънчоглед от старата и новата реколта. 

"Ако ще продължаваме да си играем на котка и мишка, няма никаква полза нито за държавата, нито за нас, производителите. Трябва да се изчистят тези детайли - как ще се контролира, има ли волята, има ли държавата инструмента, за да го прави, ако не - да създаде такъв, и да сме сигурни, че интересът ни е защитен", категоричен е Проданов.