8-месечното бебе, което прекара пет дни с пластмасова играчка в гърлото вече е в добро състояние

Актуални новини
09:41 - 16 Октомври 2024
3307
8-месечното бебе, което прекара пет дни с пластмасова играчка в гърлото вече е в добро състояние

Лекари спасиха 8-месечно бебе, което е живяло пет дни с пластмасова играчка в гърлото си. Никой не е подозирал за това, детето е преглеждано от няколко лекари, които първоначално си мислели, че влошеното му здравословно състояние е заради някаква инфекция.

Накрая родителите отиват в столичната болница "Царица Йоанна" в ИСУЛ. Става ясно, че момиченцето е погълнало част от играчка.

"Доведоха детенцето за преглед, от пет дена беше с температура, отпаднало, обилно слюнкоотделяне от устата, с кашлица. Въпреки посещението при предходни лекари и предписаната терапия оплакванията продължаваха. Не беше съобщено от родителите, че е погълнало нещо, няма как, когато не е съобщено да имаш подобно съмнение, особено лекари, които не се срещат ежедневно в практиката си с такива случаи. При първоначалния преглед дори и аз не установих, но имахме съмнение вече има ли нещо там, няма ли. Ние имаме допълнителна техника и апаратура и можем да видим доста по-надолу. За първи път ни се случва и на нас толкова дни да бъде с чужд предмет в гърлото", разказа в ефира на Нова тв лекарката, която е прегледала първа бебето в болница "Царица Йоана".

"Бебето не се съпротивляваше при прегледа, главичката му се отпускаше, беше в сериозна декомпенсация", каза доц. Попов.

"Детето беше в увредено общо състояние и заради позицията, големината на чуждото тяло, възрастта на детето трябваше да действаме веднага, нямахме време за предварителна подготовка. Не става въпрос даже за операция, ние за секунди го извадихме", допълни негов колега. 

"Детето вече е в добро състияние. От 40 до 60 случая годишно се налага да вадим глътнати предмети. Монети, безопасни игли, много е опасно. Смъртността е много голяма при децата до 1 година. Родителите да отделят повече внимание на децата", каза друг лекар от отделението.