80 години от бомбардировките над Дупница

Актуални новини
16:21 - 04 Януари 2024
2669
80 години от бомбардировките над Дупница

Над 60 жертви, повече от 50 ранени, разрушени 52 жилищни сгради, прекъснато е електричеството, водопроводната мрежа, Дупница замира - денят е 4 януари 1944 година. Около 13.00 часа на обяд дупничани преживяват ужасите на Втората световна война.

В този ден преди 80 години от авиобаза в град Бари Италия над 108 англо-американски самолета Б-17 излитат в посока България. Целта е столицата София. Поради гъста мъгла и невъзможност да открият набелязани обекти самолетите бомбардират съседни селища. 250-килограмови фугасни бомби са хвърлени над Босилеградско, Мездра, Враца, Искърския пролом.

Най-пострадала от тези бомбардировки е Дупница. Над мирното население на града група от около 30 самолета изсипват повече от 150 бомби, като акт на неоправдана жестокост.

Вследствие на бомбардировките са разрушени 52 жилищни сгради, 14 индустриални предприятия, банки, пощата, диспансера. Унищожени и повредени са електроразпределителната мрежа, водопроводната, градската инфраструктура. Напълно разрушени са училище "Евлоги Георгиев" и Земеделската банка. Под развалините на банката са затрупани 45 човека.

В паниката си хората се втурват към местността Дренски рид, като взимат със себе си само връхните си дрехи, и немалък брой от тях премръзват. Животът на града е изваден от нормалното му русло. Ценни документални кадри от поклонението и погребението на жертвите публикува Историческият музей в Дупница.

Вечерта на 4 януари в Дупница пристигат царица Йоана, княгиня Евдокия и митрополит Стефан, за да окажат подкрепа на населението с продоволствия и средства. Посещават ранените в болницата и участват в опелото на загиналите на другия ден.

По инициатива на Общината се формира Общоградски комитет за набиране на парични помощи. Събрани са почти 800 хил. лв. за пострадалите. Средствата се раздават от комисия за възстановяване на разрушенията.