800 000 заливат Европа от Либия

Битката между правителството и силите на генерал Халифа Хафтар вдига нова бежанска вълна

Новини
22:33 - 20 Април 2019
1999
800 000 заливат Европа от Либия

Битката за контрол върху Триполи между подкрепяното от ООН правителство на Либия и силите на генерал Халифа Хафтар отново разпали страхове за хуманитарната ситуация на живеещите там и опасения от надигащата се нова, още по-голяма вълна мигранти към Европа.

"Ако настъплението продължи, положението със сигурността в крайна сметка още повече ще излезе от контрол, вече има признаци за това", каза във вторник ръководителят на правителството в Триполи Файез Сарадж в интервю за италианския вестник "Република".

"На либийска земя има повече от 800 000 нелегални. Те ще стигнат до Европа, а заедно с тях там ще проникнат терористи и престъпници", добави министър-председателят Сарадж.

Неговият заместник Ахмед Мейтиг, който направи изявление пред репортери в Рим след разговори с италианското правителство, предупреди, че има опасност от бягство и евентуално пристигане в Европа на "над 400 затворници" от "Ислямска държава", ако конфликтът се изостри.

Върховният комисариат за бежанците на ООН (ВКБООН) казва, че в цяла Либия има 57 810 регистрирани бежанци, от които около 1500 са блокирани в центрове близо до бойните действия. "Несигурната обстановка в Либия може да създаде положение, при което бизнесът на контрабандистите може да се развиват благодарение на хаоса и липсата на върховенство на закона. Трудно е обаче да се предскаже бройката", каза говорител на организацията.

През последните години Либия е център на трафик на хора, опитващи се да стигнат до Европа, а Италия - някогашната й колониален владетел, беше най-силно засегнатата от това явление. От 2013 г. над 600 000 търсещи убежище хора са достигнали нейните брегове, главно от Либия.

Притокът намалява от 2017 г. след сключването на подкрепени от ЕС сделки за пресичане на миграцията между Италия и Либия. През март 2017 г. са пристигнали 10 853 души през Централното Средиземноморие, а през март 2019 г. - 457.