9 000 лева на зелено струва квадратът в небостъргача на „Артекс“ ! (ДОКУМЕНТИ)

Последните 5 етажа са разпродадени, 350 000 млн. лв. прибира любимата фирма на властта от скандалния строеж

Новини
15:45 - 30 Март 2019
27009
9 000 лева на зелено струва квадратът в небостъргача на „Артекс“! (ДОКУМЕНТИ)

9 000 лева за квадратен метър! Това е цената на зелено, която строителната компания „Артекс“ е обявила пред своите клиенти за небостъргача „Златен век“. Помпозната 34-етажна сграда се строи на ръба на закона в столичния квартал „Лозенец“, а само преди дни Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) обяви, че изграждането на небостъргача е законно.

Преди това обаче главния архитект на София Здравко Здравков разкри, че разрешението за строеж на „Златен век“ е изтекло на 19 ноември 2017 г. и оттогава до днес строителството, извършвано след това, е незаконно.

350 милиона лева ще прибере „Артекс“ от продажата на апартаменти в небостъргача „Златен век“

Докато компетентните органи си прехвърлят горещия картоф законен или не е небостъргача „Златен век“, любимата строителна фирма на властта“Артекс“ вече ударно разпродава апартаменти на „зелено“. Lupa.bg се сдоби с ценовите оферти на фирмата на семейство Мирянови за небостъргача край хотел „Маринела“, които са разпращани до заможни клиенти през последните 2 месеца.

От документите става ясно, че минималната цена на квадратен метър застроена площ в небостъргача струва 2 400 евро (4 800 лева), а за последните няколко етажа от „Артекс“ искат рекордните 4 500 евро (9 000 лева). Отново напомняме – цените са на зелено. Брокери коментираха, че след завършването на сградата и пускането й в експлоатация, цените за квадратен метър ще скочат с между 30 и 50%.

Цените на зелено в строящия се на ръба на закона небостъргач „Златен век“ започват от 4 800 лева за квадратен метър и достигат до 9 000 лева!

От офертата на „Артекс“ до потенциални клиенти е видно, че последните 5 етажа от сградата не се предлагат за продан. Източник на сайта ни разкри, че етажите от 29 до 34-и вече са разпродадени и то при цени от 5 000евро за квадратен метър. Сред купувачите на най-високите етажи е и посолство на арабска държава.

Бързата калкулация показа, че от „Артекс“ искат по 10,5 милиона лева за всеки свой етаж. Тоест, цялата жилищна площ в 34-етажната сграда ще донес е на любимата строителна фирма на властта приход от 350 милиона лева!

Апартаментите на по-ниските етажи са по-евтини, но пък площта на първите етажи е по-голяма, като достига до 1150 квадратни метра на етаж. Апартаментите на все още непостроените етажи от 23 до 29 се търгуват срещу 4 500 евро за квадратен метър. Най-евтиния апартамент на високите етажи струва 1 105 000 евро, или 2 200 000 лева. Топ жилищата от 324 квадратни метра пък се предлагат за 4 милиона лева! Прави впечатление и друго – огромните общи части, които от „Артекс“ също калкулират при цени от 4 500 евро за квадрат. Така например ако си купите ВИП апартамент от 324 квадратни метра на 28-ия етаж, то ще трябва да платите за още близо 130 квадратни метра– 86,52 кв.м. обща част и 42 кв.м. клубен етаж.

„Цените, които искат от „Артекс“ за небостъргача, са меко казани нереални. Апартаменти на топ локации в Париж, Барселона и Виена са по-евтини. Продажбите на зелено обаче са сигурен знак, че „Златен век“ няма да бъде обявен за незаконен въпреки протестите на жителите на квартал „Лозенец“. От „Артекс“ вече са продали жилища за 40 милиона лева на зелено в сградата“, коментира пред Lupa.bg имотен брокер.

Мегаломанския проект на „Артекс“ за небостъргача „Златен век“ се оказа основен сюжет в развихрилия се скандал с продажба на луксозни апартаменти на преференциални цени на висши политици и магистрати. Заради скандала оставки подадоха правосъдния министър Цецка Цачева, Цветан Цветанов, както и зам.-министрите на спорта и енергетиката Ваня Колева и Красимир Първанов.

Босовете на „Артекс“ – Пламен и Весела Мирянови очакват тлъста печалба от последния си и най-скандален строителен проект

През 2017 г. в парламента са прокарани поправки в Закона за устройство на територията (ЗУТ), даващи възможност строежът на 34-етажния небостъргач да продължи.

В момента, в който „Артекс“ започва строителството, според ЗУТ строителните разрешителни важат за 5 години, но се презаверяват за още толкова, ако строежът реално стартира. Така през 2012 г. разрешението за строеж е презаверено от тогавашния главен архитект на София Петър Диков за срок от още 5 години. Неговият акт е на базата на протокол за откриване на строителна площадка от януари 2010 г. По закон това е последното възможно удължаване на срока и строителните дейности в края на 2017 г. трябва да приключат, за да се получи Акт 14. Към онзи момент обаче същинският строеж още не е започнал.