Елена Йончева цъфна в "Апартаментгейт" с 3 морски вили

Къщите за гости са построени с европейски пари, а в тях туристи няма

Политика
13:25 - 23 Април 2019
6586
Елена Йончева цъфна в "Апартаментгейт" с 3 морски вили

Водачката на листата на БСП за европейските избори Елена Йончева се оказа във владение на цели 3 къщи на морето, строени с европейски средства като гостилници, в които обаче туристи нямало, а се ползвали лично от фамилията на Йончева и мъжа й Пламен Тодоров. 

Китните вили са в странджанското село Велека, на няколко километра от тузарския Лозенец. В момента обаче комплексът не работи по предназначение. Няма изискуемите сайт, тарифа за настаняване или официален телефон за контакт. Това е сериозно нарушение на правилата на Програмата за развитие на селските региони, по която са изтеглени колосални средства за построяване на луксозните къщи. 

11 години по-младият мъж на Йончева - архитект Пламен Тодоров и баща му Анатоли Тодоров Стоянов стоят зад фирмата "Парк В ООД". Родителят е управител и съсобственик на фирмата. Тя е усвоила близо 400 хил. лв. по програма на Министерство земеделието за развитие на селските райони, показват регистрите.

Срещу тези пари са си построили вили, в които семейството и приятели, както и самата Елена Йончева, отдъхват край морето през лятото. Основната дейност – туризъм и отдаване под наем на къщи за гости, вероятно не се извършва.

Компанията строи 3 вили в едноименния природен парк с пари от еврофондове. През 2011 г. от фонд "Земеделие“ по мярка 311 са отпуснати 376 646 лв., след като декларират, че целият проект ще струва 538 066 лв. Според експерти строителството на три къщи по 125 кв/м вероятно е струвало по-евтино и разходът е поет изцяло от програмата.

За капак проектирането и плановете на строежа са изпълнени не от кого да е, а от мъжа на Елена Йончева и брат му чрез архитектурната им фирма "Зуум студио“. Това се вижда и на сайта, където те рекламират проекта си. .

Парцелът от 1500 кв. м. и е купен от фирма "Парк Велика“ ООД през 2008 г. от частно лице. Година по-късно е направена оценка по ОВОС, тъй като районът е екологично чист и се води защитена зона в парк "Велика“, чието име заимства дружеството.

По същото време община Царево осигурява на фирмата без конкурс и поръчка и ползването като пасище на още 1 декар общинска земя, за която плащат наем в продължение на над 10 години с поетапно удължаване на правото на ползване.

През 2011 г. фирмата ипотекира и трите къщи, като по този начин си осигурява свежи парични потоци, вероятно за остта проекти на амбициозното семейство.

Странен е фактът, че въпросните къщи за гости изобщо не се отдават под наем, а дейността на дружеството е съмнителна. Фирмата на свекъра на Йончева не изпълнява нито едно от изискванията, заложени в програмата на Министерство на земеделието, с което са спечелили сериозното финансиране, пише "Канал 3".