Цацаров нареди проверка на всички къщи за гости

Полицаи и прокурори проверяват на място дали вилите се използват от туристи или са вдигнати за лично ползване

У нас
12:31 - 24 Април 2019
3654
Цацаров нареди проверка на всички къщи за гости

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди извършване на проверка на всички проекти на жилища, изградени като къщи за гости. 

Повод за това са извършени до момента проверки на бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев по изнесени твърдения за злоупотреби с евросредства, както и проверката на депутата от БСП Елена Йончева за три къщи за гости на морето, финансирани със средства на ЕС.

В тази връзка Цацаров възлага проверка на всички къщи за гости, построени по Програма за развитие на селските райони 2007 - 2013 г., финансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони.

Проверката трябва да се извърши до месец и ще се инспектира на място дали се използват по предназначение. 

За тази цел ще се изискат заверени копия от регистри за настанените туристи за български и чужди граждани, както и информация за заплатените туристически данъци за пренощували туристи.

Ще се изискат от съответното РУ на МВР по местонахождение на къщата за гости справки за постъпилите регистрационни карти за нощували туристи. Ще се провери дали вписаните в регистрите гости действително са посетили проверяваната къща за гости.

Главният прокурор разпореди на ГДНП да провери и разходите, свързани с закупуването на автомобили със средства от Европейския съюз. Проверката ще се извършва от екип от прокурори. Определен е двумесечен срок за извършването им.