90% от цацата се изнася в чужбина, затова порцията е 10 лева

Извън България отива и замразената пъстърва, скаридите пък са внос

Любопитно
16:30 - 19 Юли 2024
1796
90% от цацата се изнася в чужбина, затова порцията е 10 лева

Поне 90 на сто от цацата, която улавят най-големите български риболовци в Черно море, се изнася в чужбина. Сред най-големите пазари за страната ни е Португалия. Това обясни шефът на "Асоциацията на производителите на рибни продукти" (АПРП) д-р Йордан Господинов.

Вероятно затова и уж най-евтината риба постоянно качва цената. В момента по морето, порция от 200 грама трудно се намира под 8-9 лева, а на много места удря и десетачка, ядосват се любителите на бирата, за които това е любимото мезе.

Клиентите пък често се дразнят, че рибката е като семки - дребна и спаружена и дори горчива на вкус. 

В същото време, експертите настояват, че тъкмо качеството на нашите риби е по-добро, заради спецификата на морето. 

"Черноморските видове риба са много ценни, защото биохимията на морето е по-особена, то е по-сладко. Затова и вкусовите качества на нашите риби са по-добри. Освен морска риба изнасяме активно охладена и замразена пъстърва в цяла Европа“, каза д-р Господинов. От думите му стана ясно, че износът на рапани за страни като Китай, Южна Корея и Япония, запазва стабилните си ни. От "Асоциацията на производителите на рибни продукти" обаче отчетоха, че рапаните в Черно море стават все по-дребни. 

Експертите обясняват, че уловът е намалил количеството на рапаните, защото свръхпопулацията на вида унищожи в някаква степен необходимата му хранителна среда. В момента внасяме рапани от Румъния. Наши предприятия също оперират там, а български кораби плават под румънски флаг.

Ловим рапани там, защото имаме сключени договори за износ към азиатски страни, които трябва да изпълним", посочи Господинов. Той обясни, че рапанът предпочита топли води, а към момента условията са изключително подходящи за улова му, а предприятията, преработващи рапани, у нас са осем. 

Високите температури през това лято тласкат рибните пасажи все по-навътре в морето, където водата е по-хладна. 

"Рибата се крие, основно цацата и хамсията. Като всеки жив организъм и тя търси по-нормални температури. Затова се налага рибарите да влизат в морето по-рано сутрин, когато е по-хладно. Това обаче са моментни ситуации. Ако завали дъжд веднага ще се появят северните течения, които ще “обърнат водата“, както казват рибарите.

Рибата е по-навътре в морето, факт е, но това не се случва за първи път", допълни още д-р Господинов. В момента в Черно море се ловят основно калкан, попчета, миди и рапани. Преработвателите на рибни продукти в Бургаско обаче не разчитат единствено на тези видове. През последните години у нас все повече се внасят екзотичните за страната ни октоподи, калмари и сепии, пише БТА.

"Внасяме и скариди, тъй като знаете, че у нас няма от едрите, които сме свикнали да виждаме в магазините. Суши пазарът също се развива много интензивно в България, което също налага увеличаване на вноса. През годините българските фирми се наложиха като много добри преработватели, затова и внасят суровини от чужбина - океански и атлантически риби, дори скумрия", каза още д-р Йордан Господинов.