А честито! Безплатни учебници... но не съвсем!

Учениците ще броят пари за читанките по моделираните предмети

Новини
16:45 - 11 Септември 2024
17902
А честито! Безплатни учебници... но не съвсем!

Последните седмици се начетохме на шумна кампания от МОН, че учебниците от 8 до 12 клас стават безплатни и министерството ще поеме цената им. Lupa.bg научи обаче, че това на практика не е точно така. 

Още от сега учителите в някои училища са предупредили децата чрез вайбър групите, че още в първия учебен ден ще им бъдат раздадени учебниците. Прави се уточнение, че става дума за читанките, които не са по предметите с модули.

Това означава, че малко повече от половината учебници ще излезнат безплатни, за останалите ще трябва да се събират пари и да бъдат закупени. 

Ако училището е с профил "Предприемачество и Икономика", това означава че най-големите ученици ще трябва да си платят учебниците по Предприемачество и по още 3 предмета по География. Безплатни на практика излизат учебниците по чужди езици, Български и Математика. 

Проверка на Lupa.bg показа, че пари ще се събират и за учебните помагала, които вървят към учебниците.

Досега безплатни бяха учебниците от 1. до 7. клас, но с промени в училищния закон право на безплатни учебници имат и гимназистите от 8. до 12. клас.

За безвъзмездно ползване на тях ще се предоставят учебници по всички общообразователни учебни предмети, както и по религия, майчин език и хореография. В тях се включват също така и учебниците по чужд език.

В края на година те ще се връщат от учениците. Учебниците ще се ползват общо 3 години.

Прогнозите са от безплатните учебници да се възползват около 303 000 ученици от 8. до 12. клас.

За учениците от профилираната и професионалната подготовка, която е в 11. и 12. клас, няма да има безплатни учебници. Те ще продължат да се закупуват от семействата, тъй като в някои професионални паралелки няма учебници по голяма част от предметите, които се изучават.

Още през февруари стана ясно, че правителството е осигурило 93 млн. лв. за закупуване на учебници на учениците от 1. до 12. клас. Размерът обаче е над 122 млн. лв., научи Lupa.bg. Причината е, че с правителственото постановление се осигуряват средства за общинските училища, а останалите пари за останалите образователни институции идват от бюджета на МОН.

Държавата плаща по единен стандарт за комплект учебници – по 300 лв. за 8., 9. и 10. клас и по 120 лв. за 11. и 12. клас.