Абрамович се оттегли от управлението на „Челси“

Спорт
19:02 - 27 Февруари 2022
1869
Абрамович се оттегли от управлението на „Челси“

Собственикът на „Челси“ Роман Абрамович предаде управлението на клуба под попечителството на благотворителна фондация на лондонския отбор. Абрамович, който оглави „Челси“ през 2003 година, заяви, че фондацията е в „най-добра позиция, за да се грижи за интересите“ на клуба.

Оттеглянето на олигарха от прякото управление идва заради антируските настроения в Лондон заради войната с Украйна. 

„Винаги съм гледал на ролята си като на попечител в клуба, чиято работа е да се грижи ние да сме успешни както в момента и да работим за бъдещето, като същевременно имаме положителна роля в нашата общност, се казва в изявлението на Роман Абрамович. - Винаги съм взимал решенията с мисълта за доброто на клуба. Оставам отдаден на тези ценности“, добавя 55-годишният руски бизнесмен, преди да предаде ръководството на благотворителната фондация на „Челси.“

Според медиите в Англия обаче този ход няма да има непосредствено въздействие върху „Челси“. Футболните решения ще останат отговорност на Марина Грановская и Петър Чех, които вече се грижат за трансферите и договорите в клуба.

Няколко руски граждани влязоха в списъка със санкции, обявени от британския премиер Борис Джонсън след атаката на Русия срещу Украйна.

До момента към Абрамович не са отправени конкретни санкции. Засега няма признаци Абрамович да бъде подложен на санкции. Ако той не бъде санкциониран, ще бъде свободен да вкарва пари в клуба, както и когато пожелае. Ако му бъдат приложени санкции, тогава активите на руския милиардер ще бъдат замразени. Това би попречило на способността му да превежда средства в клуба, но се разбира, че е малко вероятно това да има някакво влияние върху „Челси“, поне в краткосрочен план.

Правни експерти смятат, че правителството би се съгласило официално да „отстрани“ „Челси“ от всякакви бъдещи действия, за да избегне значителното въздействие върху клуба, в който работят стотици хора и се подкрепя от хиляди. Това ще означава, че „Челси“ ще може да продължи да прави бизнес, включително да получава пари от Висшата лига и УЕФА и да изплаща заплати на персонала си.

Клубът, който е актуалният победител в Шампионската лига, е оценяван като бранд на 3,2 милиарда долара.

Малко след оттеглянето на Абрамович пък от „Челси“ пуснаха официално съобщение, с което осъждат войната на Русия с Украйна и призовават за мир.