Ад от небето: Градушката удари 70 000 декара земи

Държавата помага на фермерите с 4 милиона лева, десетки имоти в Свищовско пострадаха от потопа

Икономика
10:51 - 21 Май 2019
2591
Ад от небето: Градушката удари 70 000 декара земи

70 хиляди декара земеделски площи са пострадали от последните поройни дъждове и градушки в страната. Това съобщи в Свищов земеделският министър Десислава Танева, предаде БНР. За компенсиране на щетите за земеделските производители държавата е предвидила помощ от 4 милиона лева, които, по думите на Танева, ще са достатъчни. 

Предстои оценка на щетите, след което ще започне компенсиране на фермерите, но само на тези със сто процента унищожена продукция. Земеделският министър Десислава Танева, вътрешният министър Младен Маринов и директорът на национална служба "Пожарна и аварийна безопасност" Николай Николов ще се срещнат с хора от най-пострадалите свищовски села Драгомирово и Морава. 

Десетки имоти пострадаха в свищовските села Морава, Вардим, Драгомирово, Овча могила, Царевец и Деляновци. За втори път през последните четири дена обилен дъжд и градушка наводниха много къщи и унищожиха земеделската продукция. Прекъснати бяха пътища, изровени са много от улиците в населените места. Отново е прекъсната железопътната линия между Левски и Свищов. Осем пътници са били в пътническия влак. Извозени са с коли на общината. Няма бедстващи хора, увери кметът на община Свищов Генчо Генчев.

„Всички служби работят на терени, разчистваме пътната инфраструктура. Помагаме на хора, където е необходимо. Пристигат министърът на земеделието, комисар Николов, министърът на вътрешните работи и други представители на Министерството на земеделието, които на място да дойдат и да направят оглед, особено на земеделските стопанства, защото всичко вече е заблатено. Не дай, Боже, още един такъв проливен дъжд просто водата няма на къде да отиде и накъде да я изтласкаме повече“, заяви той пред БНР.

Ето и разказа на кмета на най-засегнатото село Морава Георги Георгиев, което не се е съвзело от последния потоп от 16 май: „20 минути го засякох падаше град, примесен с обилен дъжд и докато дойдох на центъра, видях, че по тази улица, която се намира в дясната страна, тръгна река. Предния път имаше около 10-15 къщи. Сега наводнението вътре в къщите е по-слабо, от колкото дворните места. Много са наводнени дворните места и най-вече е засегната инфраструктурата“.

Такова бедствие местните хора не си спомнят да се е случвало, особено в такъв кратък срок. Проблемът е, че нито пострадалите къщи, нито наводнените земеделски имоти и продукцията са застраховани. 

„Направо адът се отприщи. Ниви под вода, жп прелезът и той отвлечен. Не само природата, и хората са причината, и ние сме си виновни за това нещо. Аз съм на 40 години, не помня такова нещо да е имало до сега“, разказаха местните пред БНР.

След два пъти потоп за четири дена свищовските села трудно ще се върнат към нормалния си ритъм на живот, затова чакат помощ от държавата, особено за възстановяване на инфраструктурата.