Адв. Емануил Йорданов пред Lupa.bg: Николай Хаджигенов върна текстове в НК, отменени от Цацаров

Политика
17:30 - 27 Април 2021
9696
Адв. Емануил Йорданов пред Lupa.bg: Николай Хаджигенов върна текстове в НК, отменени от Цацаров

Няма нищо скандално в предложението на адвокат Николай Хаджигенов, Арман Бабикян, Мария Капон и Валентина Василева за изменение на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). Не може цял живот някой да е обвиняем заради душевния комфорт на прокуратурата. Това заяви пред Lupa.bg адвокат Емануил Йорданов по повод искането на парламентарната група на „Изправи се! Мутри вън!“ да се отмени Глава 26 от НПК и да се приемат нови текстове за ускорено разглеждане на дело.

„Колкото повече време минава от деня на извършване на престъплението, толкова повече намаляват шансовете да бъдат открити годни доказателства, които да докажат обвинението. Нека хората, които не разбират от правораздаване, да не се изказват като министър-председатели“, препоръча правозащитникът.   

„Някаква процесуална дисциплина е абсолютно необходима. И ако някой се притеснява, че някои тежки дела искат повече време, то тогава съдът би могъл да даде повече време – година, година и половина. Адв. Хаджигенов и неговите колеги просто връщат старото положение - ГЕРБ отмениха текстове от НК по искане на Цацаров. Те са известни с високата си юридическа компетентност - с Държавен вестник си увиват ябълките в мазето“, пошегува се юристът.

„Когато аз бях депутат, беше предложен от Министерство на правосъдието един текст. Той беше работен от тогавашния зам.-министър на правосъдието Никола Филчев. Текстът беше добър, но Татяна Дончева видя пропагандна възможност за изява и заяви, че се приема текст, който цели да оневини бизнесмена Красимир Стойчев. Настана голяма пушилка. Тогава говорих с върховния съдия Иван Недев, който ми каза, че текстът не е проблемен. После потърсих Любен Корнезов за мнение. Той ми каза: „Нали знаеш, онова там е зала“. И днес явно онова там продължава да е зала“, смята Емануил Йорданов.

 „Лошото е, че дефицитът на сериозни юристи продължава от 44-тото НС. Не знам дали това ще се оправи в следващия парламент, към който сме се запътили“, усъмни се правозащитникът.

На 19 април адвокат Николай Хаджигенов, Арман Бабикян, Мария Капон и Валентина Василева внесоха в деловодството на парламента предложение за изменение на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с което се иска отмяна на Глава 26 и приемането на нови текстове за ускорено разглеждане на делото в съда по искане на обвиняемия.

Предлага се нов чл. 368, според който, ако по досъдебното производство, от привличането на обвиняем за тежко престъпление са изтекли повече от две години или повече от една година за останалите случаи, то лицето да може да поиска делото да се разгледа от съда. В едноседмичен срок съдът се произнася, като дава на прокурора срок от 2 месеца да внесе делото за разглеждане. Ако това не стане, то съдът ще може да прекрати делото. В случай, че делото бъде внесено в този срок, но съдът установи, че са допуснати процесуални нарушения, то държавният обвинител ще има едномесечен срок да ги отстрани. В случай, че това не стане или се установят нови нарушения, то съдът да има правото да прекрати делото, гласят друга част от предложенията на парламентаристите от „Изправи се! Мутри вън!“. Те мотивират идеите си с необходимостта от „по-бърза работа на прокуратурата“, като излагат практика по дела пред Европейския съд за правата на човека, по които разследванията са били продължителни.