Адвокатите няма да топят клиенти пред ДАНС

Декларация за действителни собственици ще подават фирми

Новини
11:14 - 25 Април 2019
1478
Адвокатите няма да топят клиенти пред ДАНС

Адвокатите вече няма да са задължени да докладват на ДАНС за всеки свой нов клиент и при съмнения за изпиране на пари. Това решиха депутатите, които гласуваха на първо четене промените в Закона за изпирането на пари.

Текстът е изработен от работна група с участието на адвокати, депутати и спецагенти от ДАНС, за да изчистят текстовете, които породиха напрежение.

Декларация за действителни собственици ще подават фирми, чиито собственици са регистрирани чуждестранни лица и техните действителни собственици-физически лица, не са вписани в българските регистри, разписаха още депутатите с промените. Според старите текстове до 31 май всички фирми трябваше да декларират действителните си собственици със специална декларация. Сега такива няма да подават, ако действителният собственик е вписан в регистрите БУЛСТАТ, Търговския или регистъра за лица с нестопанска цел. Това обаче няма да важи за акционерните дружества, които все пак ще трябва да подадат нова декларация.

Промяната е опит за намаляване на административната тежест за бизнеса и гражданите, обясниха от ГЕРБ. Сега текстът е прекалено общ и създава несъразмерна административна тежест и уточни, че такива декларации ще трябва да подава само онези фирми, които не са вписани в Търговския регистър или по Булстат, каза шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Отпада задължението дружествата да внасят в ДАНС вътрешните си правила срещу прането на пари, решиха още депутатите. До 12 май те трябваше да пратят за одобрение в ДАНС вътрешните си правила срещу прането на пари, които са длъжни да изготвят по закон. Сега обаче те ще имат срок от 6 месеца от публикуването в сайта на ДАНС на националната оценка на риска, да идентифицират рисковете и да ги включат в своите правилници, без да са задължени да ги внасят в дирекцията „Финансово разузнаване“. Менда Стоянова обясни, че дори от ДАНС ще разработят примерни правилници, които фирмите ще могат да ползват.

БНБ, КФН и Комисията за хазарта пък ще извършват по-ефективен контрол, като Стоянова обясни, че ще имат задължение да проверяват всяка една сделка, всяка една транзакция, но и при констатиране на нарушения по закона, ще могат да налагат съответните наказания.