АФЕРА "Мартин Петров" № II - Банкерка сви 1 000 000 от клиенти

Общество
13:50 - 27 Ноември 2019
7441
АФЕРА "Мартин Петров" № II - Банкерка сви 1 000 000 от клиенти

Нагла банкова служителка е била задържана вчера във Варна, след като тихомълком в продължение на години е източила 1 млн. лева от сметки на клиенти. Парите са превеждани в офшорна сметка. Случката твърде много напомня за аферата на национала Мартин Петров, който олекна с 3 864 000 лв. благодарение на служителка на "Уникредит Булбанк" и дори не успя да заведе дело.

Сигнал за престъплението във Варна са подали от самата банка, съобщи на извънреден брифинг днес окръжният прокурор Красимир Конов. Служителката е изпълнявала длъжност за банкиране на дребно и вероятно ужилените балъци са десетки. Инициалите й са Н. Г. Й, добави директорът на ОД на МВР комисар Даниел Пашов.

Легендарната "левачка" Марто Петров беше изпържен с близо 4 млн. лева

Според прокурор Конов престъплението представлява особено тежък случай. Заедно с жената, която е присвоила суми на отделни вложители и се е разпоредила с тях, има засечени и съучастници, като може да се касае за организирана група. Изяснява се и механизмът на присвояването. Общият брой на засегнатите не е уточнен, но част от вложителите вече са известни. Разследваният период е за около три години. От банката са оказали пълно съдействие. Ще се търси вариант за възстановяване на голяма част от присвоените средства.

Разследването е в начален етап, а хитрушата е задържана за 72 часа. Поставена е под специална охрана, защото има опасения, че "изгорели" клиенти може да опитат саморазправа.

За подобни престъпления законът предвижда наказание от 10 до 20 години лишаване от свобода, конфискация на имуществото и лишаване от права. Жената не е криминално проявена. Не е попадала в полезрението на полицията по такъв тип престъпления, уточни още комисар Даниел Пашов.