АФЕРАТА С ПЕЙДЖЪРИТЕ: Собственикът на БГ компанията е получил милиони от Израел

Парите са преведени на норвежеца Ринсон Хосе за услуги в Хонконг, но от банкова сметка в еврейската държава

Свят
13:48 - 01 Октомври 2024
4575
АФЕРАТА С ПЕЙДЖЪРИТЕ: Собственикът на БГ компанията е получил милиони от Израел

Мистериозният норвежец, който е издирван във връзка с пейджърите-убийци на бойци на "Хизбула" и който е собственик на регистрирано в България дружество, е получил милиони с банков превод от израелска сметка. Това твърди норвежкото издание VG.no.

Базираното в София дружество "Норта Глобъл" ЕООД (част от компанията Norta Global Ltd.), беше забъркано в аферата с пейджърите, които избухнаха и убиха 37 бойци на "Хизбула", а над 3500 души бяха ранени. То е собственост на Ринсон Хосе, норвежец от индийски произход. Твърди се, че зад продажбата на пейджърите стои мрежа от няколко компании, а неговата е една от тях.

ДАНС излезе с позиция, че в България не са влизали и не са обмитявани гърмящи пейджъри. Устройствата никога не са били и в Унгария, твърди правителството в Будапеща, след като и унгарската фирма беше замесена като посредник в доставка от Тайван и последвалата продажба на пейджърите на "Хизбула".

Междувременно Ринсон Хосе е с издадена международна заповед за арест от норвежките власти. Твърди се, че той е изчезнал при работно посещение в САЩ в деня, когато пейджърите гръмнаха. Почти сигурно е, че зад експлозиите стои израелското разузнаване "Мосад".

Фиктивната компания на Хосе, регистрирана в България, е посочена от унгарското разузнаване като една от няколкото фирми, които Израел използва, за да заблуди „Хизбула“. Според унгарското контраразузнаване норвежецът е бил само посредник.

Писмени документи, до които норвежката медия е получил достъп, сочат към твърдения, че "Норта Глобъл" е получила милиони като плащане за това, че е извършила „услуги“ за компания в Хонконг. Само че парите, които са били платени, не са идвали от Хонконг. Според информация на VG те са дошли от сметка в израелска банка.

От VG.no са видели писмени документи за преводите. В тях се вижда, че в продължение на две години ("Норта Глобъл" е създадена в началото на 2022 г.) фирмата има фактури с дружество в Хонконг за приблизително 18 млн. норвежки крони - или около 1,5 милиона евро. Парите обаче са били изплатени от банкова сметка в Mizrahi Tefahot Bank в Израел, твърди медията. Банката не е отговорила на запитването на VG. Не е ясно и кой е собственик на сметката.