Ахмед Доган връща ТЕЦ "Варна" на бившия министър Данаил Папазов

Промяната в собствеността е заявена само 3 дни след като КПК погна Румен Гайтански заради парите от ББР

Икономика
19:37 - 13 Август 2024
5727
Ахмед Доган връща ТЕЦ "Варна" на бившия министър Данаил Папазов

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган иска да върне обратно собствеността в ТЕЦ "Варна" на ексминистър, става ясно от документи в Търговския регистър.

Бившият министър Данаил Папазов

На 12 август е внесено искане 100% от централата отново да станат собственост на фирма "Сигда". В момента акциите на теца се държат от "Сигда инвестмънт", в която 30% дял имат Данаил Папазов - бивш министър на транспорта в кабинета "Орешарски", а мажоритарен акционер е Ахмед Доган. През 2017 г. Папазов купи ТЕЦ "Варна" чрез "Сигда" от ЧЕЗ, а през август 2018 г. Ахмед Доган придоби 70% от централата.

Промяната в собствеността е заявена само три дни след като Комисията за борба с корупцията (КПК) обяви, че разследва как се похарчени парите от кредита за 148 млн. лв., който бизнесменът Румен Гайтански-Вълка взе от ББР.

Според данни на КПК 30 млн. лева от въпросния заем са платени към Търговска банка Д, за да се издължи заем на ТЕЦ "Варна" към финансовата институция. Парите минали през фирма "Кристална вода", която е контролирана от Румен Гайтански.