Айнщайн прави еко хладилник

Производството на полезното устройство никога не започва

Мистика
14:07 - 29 Януари 2020
5568
Айнщайн прави еко хладилник

Почти нищо не се знае за един от многото интересни факти около откривателя на теорията на относителността Алберт Айнщайн. Наред с постиженията във висшите сфери на знанието, Айнщайн изобретява и чисто практичен за ежедневието уред – хладилник. При това охлаждащото устройство е без компресор.

Геният започва да разработва собствен хладилник след трагедията с обикновено германско семейство през 20-те години на 20 век. Хората загиват поради изтичането на серен диоксид от неизправния хладилник. Това кара Айнщайн да мисли върху предотвратяването на подобни трагедии и така той разработва хладилник без компресор.

Вместо опасни охлаждащи течности хладилникът използва спирт. Еко изобретението на Айнщайн е напълно готово и подготвено за пускане в масово производство, но до това така и не се стига. До днес остава открит въпросът „Защо”. През 30-те години на 20 век патентът е купен от компанията Електролукс, която счита хладилниците с компресор за по-ефективни, но така и не започва производството им.

През 2008 г. изследователи от Оксфордския университет разработват своя собствена концепция за хладилници от типа на този, изобретен от Айнщайн. Оксфордските хладилници също не са на пазара и не е известно да е започнало производството им. За тях се предвиждат слънчеви панели, като охлаждащото устройство не изисква електричество, тъй като енергията е необходима само за отопление на помпата.