Акад. Денков: Няма начин някой от нас да гласува за кабинет "Габриел"

Сръбската и руската агентура правят всичко възможно Скопие да не влезе в ЕС, отсече ген. Атанасов

Свят
11:27 - 18 Май 2023
2593
Акад. Денков: Няма начин някой от нас да гласува за кабинет "Габриел"

Проектопремиерът на ПП-ДБ акад. Николай Денков, който бе назначен от десницата за главен контактьор в преговорите с ГЕРБ по темата за съставянето на редовен кабинет, заяви, че не очаква някой от парламентарната група да гласува "за" правителството на Мария Габриел. 

Както стана ясно по-рано днес в понеделник предстои да бъде обявен съставът на Министерския съвет, който доскорошната еврокомисарка реди в момента и папката с проучвателния мандат да бъде върната изпълнена на президента Румен Радев. Това означава, че най-вероятно идната сряда ще се гласува и проектокабинетът на ГЕРБ.

Денков заяви категорично, че няма шанс ПП-ДБ да му дадат "зелена светлина", но все пак каза, че ще изчакат да видят и финалната структура. 

А по повод острото изказване на македонския премиер Димитър Ковачевски, който се пишеше "пръв приятел" на ексколегата си Кирил Петков, че България се държала спрямо Скопие като Русия към Киев, Денков заяви, че е задължително да има реакция от страна на Външно.

Но призова тя да е много внимателно премерена. И определи като абсурдно сравнението на Ковачевски с военния конфликт на изток.

Руската и сръбската агентура правят всичко възможно да забият клин в отношенията с ЕС и да попречат на РСМ по пътя й към членството в него, заяви пък лидерът на ДСБ ген. Атанас Атанасов.