Акад. Петър Иванов: Искам закон срещу отричането на турското робство

Самозвани учени от БАН изписаха тонове хартия да доказват, че турско робство не е имало, отбеляза академикът

Общество
15:14 - 03 Март 2023
6322
Акад. Петър Иванов: Искам закон срещу отричането на турското робство

Искам закон срещу отричането на турското робство със строги наказания за виновните престъпници, включително тези, които публично поругават националните ни икони Левски, Ботев, Раковски, Паисий...Това написа във фейсбук директорът на Демографския институт при БАНИ акад. Петър Иванов.

В редица страни на ЕС отричането на Холокоста се счита за престъпление, наказуемо според съответните закони. ЕС работи над предложения за широк общ европейски антирасистки закон. Във Франция например и сега е наказуемо отричането на антиеврейската политика на Германия по време на Втората световна война.В Германия, както и в Швейцария, има осъдени, които излежават тежки присъди за престъплението “Отричане на Холокоста”.

"У нас има закон за обявяването на БКП за престъпна организация. Редно е ние да имаме както Закон за носене на наказателна отговорност за отричането на комунистическите престъпления (320 000 избити българи от комунистите според R. J. Rummel), така и Закон за носене на наказателна отговорност за отричането петвековното турско робство и за отричането на съществуването на Национално-освободителното движение, в което участват иконите на България: Раковски, Левски, Ботев, Хаджи Димитър, Стефан Караджа, Волов, Бенковски, Стамболов, Райна Княгиня, Панайот Хитов и много други, за чиито подвизи и героична смърт пишат Иван Вазов, Любен Каравелов, Захари Стоянов, Димитър Страшимиров и др.", пише ученият. 

Ето какво още отбелязва той: 

"В последно време самозвани учени от комунистическата БАН, както и други родоотстъпници, соросоиди, агенти на ДС, майцепродавци и отявлени българофоби изписаха тонове хартия да доказват, че турско робство въобще не е имало, а имало съжителство, присъствие, владичество, поданство, обща история и др.
Нямало кланета, нямало Батак, нямало Перущица, нямало Кочо Чистеменски, нямало Стара Загора, нямало осакатеният от турците Балканджи Йово без крака и ръце, който не дава Хубава Яна на турска вяра, нямало три синджира роби, нямало опълченци, нямало революционни комитети, нямало Шипка, нямало Трети март и т.н.
Нищо нямало!

Пък нашите възрожденци просто са били тъпанари, крадци и терористи, като разбойниците Васил Левски, Христо Ботев Капитан Петко войвода, Георги Бенковски... Наскоро “учени” от БАН обявиха официално, че “изразът турско робство е терминологично непригоден”, цитирам. Представяте ли си!

Какво казват те с тази прокламация, насочена към МОН? Казват публично, че всъщност всички възрожденски песни – „Стани, стани, юнак балкански”, „Боят настана, тупкат сърца ни”, пламенните стихове на Ботев, националната епопея „Под игото”, тефтерчето на Васил Левски, „Записките” на Захария Стоянов и др. са всъщност негодна работа, да се махат от учебниците по история и български език, тъй като са пълни с терминологичните непригодности “турско робство”, “свобода или смърт”, “тоз, който падне “ и т.н.Тези бюджетни “учени” искат да се ползва неуместният термин “съжителство”, или даже "присъствие".

Мисля, че подобни действия са всъщност най-голямо престъпление, и даже държавна измяна, доколкото оскверняват паметта на наши светци, дали живота си за Освобожданието на България от петстотингодишното турско робство, и внушават антиродолюбиви чувства и нихилизъм.
Подобно на законите за търсене на наказателна отговорност при отричане на Холокостта, у нас следващото Народно събрание трябва да приеме най-спешно Закон против отричането на турското робство. В него да се предвиждат наказания, съпоставими с наказанията за отричане на Холокоста в ЕС.
В 11 от 27-те страни-членки на ЕС (Германия, Италия, Белгия, Франция, Словакия, Румъния, Литва, Полша, Австрия, Унгария и Чехия), както и в Швейцария, се присъждат наказания до 20 години лишаване от свобода (затвор) за отричане на Холокоста.

Ако такъв закон е налице и у нас, то той ще пази от поругаване националната памет на България и нейната национална идентичност, която в момента е силно заплашена по много линии и от много субекти отвътре и отвън.