Акад. Петър Иванов пред Lupa.bg: България рязко намалява - 119 хиляди са починали за година

Намаляваме с 356 души на ден, изчисли директорът на Демографския институт

У нас
16:37 - 03 Май 2023
4007
Акад. Петър Иванов пред Lupa.bg: България рязко намалява - 119 хиляди са починали за година

Статистическите данни на НСИ за броя на българите са абсурдни и никога не са били верни. Не може в една държава хората, които са в избирателните списъци, да са повече от населението на държавата. Говорим за тъй наречените мъртви души. Това заяви пред Lupa.bg акад. Петър Иванов, директор на Демографския институт към Българската академия на науките и изкуствата (БАНИ). 

По думите му 440 хиляди души са нашите чиновници в държавните институции, в това числло са служителите в НСИ. Те нямат интерес да изнасят правдиво фактите.   

"Официално раждаемостта през миналата година е 56 хиляди и 900, което означава, че тя е спаднала. Смъртните случаи са 118 хил. и 800. Досега починалите са били около 110 хил., това означава, че са се увеличили. Българите все по-често умират и изчезват", констатира акад. Петър Иванов.     

Два милиона и половина са емигрантите от България. НСИ обаче твърди, че няма такива. Средно на година около 70 000 души напускат страната.

"България намалява с 130 хил. души на година. Това означава, че страната ни намалява с 356 души на ден или 15 души на час. Не се казва етническият състав на населението. Не се посочва колко са ражданията при ромите и колко са при етническите българи. Демографският институт има свои изследвания, които показват, че етническите роми се увеличават всеки час с 4 души, а етническите българи намаляват всеки час с 19", посочи ученият.