Акад. Петър Иванов пред Lupa.bg: На първо място в света сме по самоубийства

Общество
14:54 - 12 Ноември 2021
3468
Акад. Петър Иванов пред Lupa.bg: На първо място в света сме по самоубийства

България е на първо място в света по самоубийства, даже и по детски такива. Въпросът с броя на хората, отнели живота си, и причините за това у нас е табуиран. Това заяви пред Lupa.bg директорът на Демографския институт към БАНИ акад. Петър Иванов.

По думите му около 1600 души годишно слагат край на живота си. Голяма част от пътно-транспортните произшествия също могат да се възприемат като самоубийства. Излиза, че около 3-4-5 човека на ден си отиват по собствено желание.  

„Бях в болница, когато видях, как от последния етаж се хвърли човек. Прибраха го и не съобщиха за него. Станах  свидетел на това как самоубийствата се прикриват“, разказва ученият.  

Според него броят на самоубийствата, свързани с Ковид пандемията, се увеличава. Това също се пази в тайна.

„Ковид пандемията предизвиква страхова невроза, тревожност, депресия. Това съм описал в книгата си „Психология на ковид пандемията“, която се разпространява по цулия свят. Депресията според СЗО заема второ място като причина за смъртност и изпреварва раковите заболявания“, посочи акад. Иванов.

Само за седмица двама мъже с коронавирус скочиха от етажи на болничните заведения, в които се лекуват. В понеделник 70-годишен мъж полетя от 7-я етаж на болницата в Петрич и загина на място. Ден след това 60-годишен пациент се хвърли от терасата на клиника в Благоевград. За щастие оцеля.