АКАДЕМИЧЕН ВЗРИВ: Плагиат ли е ректорът на УНСС?

15:15 - 01 Юни 2022
12145
АКАДЕМИЧЕН ВЗРИВ: Плагиат ли е ректорът на УНСС?

Само след седмица - на 9 юни, Съветът на ректорите се събира, за да си изнбере нов председател след отлюстването на проваления кандидат-президент Анастас Герджиков. Сред фаворитите за поста е шефът на УНСС проф. Димитър Димитров, още повече, че изборът ще се проведе на негов терен. В дните преди избора научната общност се разтресе от бурен скандал - професурата на Димитров се оказа брутално изплагиатствана.

Още през лятото на 2021-а година в кабинета на тогавашния образователен министър Красимир Вълчев и председателя на Етичната комисия в МОН проф. Венцислав Динчев е изпратен сигнал по повод разкрито плагиатство и конфликт на интереси пти участието на Димитър Димитров в обявения конкурс за академична длъжност "професор" в УНСС.

Сигналът е от доц. д-р Димитър Динев, преподавател в катедра "Финансов контрол" на УНСС. Според него монографията на Димитър Димитров "Приложение на сценарийното планиране в бизнеса, отбраната и сигурността" е изцяло преписана от публикации на Николай Слатински, Николай Павлов, Златин Минчев, В. Рачев от 2007 г.

Доц. Динев прилага още 10 примера на трудове, от които Димитров е сглобил труда за професурата си. 

Що се отнася до конфликта на интереси, членът на журито за професурата на Димитров - доц. д-р Цветан Цветков, е преподавател в катедра "Национална и регионална сигурност" на УНСС, което го прави пряк подчинен на Димитров. Същото важи и за проф. Стефан Христов, изготвил положителното становище за труда на шефа си.

Ето и самия сигнал: