Акт 16 за интерконектора се задава

Довършителните работи по газовата връзка вървят по график, уверяват от ICGB

Общество
16:01 - 02 Септември 2022
1919
Акт 16 за интерконектора се задава

Довършителните дейности, необходими за въвеждането на междусистемната газова връзка Гърция-България, напредват спрямо заложения график. „Всички съоръжения са завършени и изправни, очакваме строителят да завърши системата за управление на газопровода в следващите десет дни, така че от 1-ви октомври България да посрещне първите количества природен газ по IGB.

Предстои да закупим още количества природен газ, с които да тестваме целия интерконектор при още по-високо налягане, надвишаващо обичайното, в синхрон с най-високите стандарти в бранша“, заявиха Теодора Георгиева и Георгиос Сатлас, изпълнителни директори на ICGB, след среща на терен с гръцката строителна фирма AVAX.

На срещата присъстваха и министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков и началникът на ДНСК Деляна Панайотова.

Паралелно с довършителните дейности, които се изпълняват от строителя, ICGB продължава координацията на административните процедури в България и Гърция, необходими за издаване на всички разрешителни за ползване на инфраструктурата и законовото й въвеждане в експлоатация. „Към момента сме подали над 95% от всички изискуеми документи към ДНСК за предварителен преглед и съгласуване, така че да спомогнем за бързо свикване на комисия за издаване на Акт 16 за България и съответно Разрешително за ползване.

Потребителите и бизнесът разчитат да заработим от 1-ви октомври и да спомогнем за облекчението на цените през отоплителния сезон, така че за нас няма по-голям приоритет от това“, заяви изпълнителният директор на ICGB от българска страна Теодора Георгиева.