Алабама криминализира здравните грижи за транс младежи

"Смяната на пола" на непълнолетни лица ще се наказва с до 10 години затвор

Новини
12:45 - 11 Април 2022
889
Алабама криминализира здравните грижи за транс младежи

Губернаторът на Алабама подписа законопроект, приет от законодателния орган само ден по-рано, който криминализира здравните грижи за транс младежи, потвърждаващи пола им.

Мярката предвижда, че предоставянето на медицинска помощ, включително хормонално лечение, средства за блокиране на пубертета и хирургическа намеса за привеждане на физическите характеристики в съответствие с половата идентичност на непълнолетно лице, се наказва с до 10 години затвор.

“Силно вярвам, че ако добрият Бог те е направил момче, ти си момче, а ако те е направил момиче, ти си момиче“, заяви губернаторът Кей Айви в изявление, съобщава Ройтерс.

“Особено трябва да защитим децата си от тези радикални, променящи живота им лекарства и операции, когато те са на толкова уязвим етап от живота си.”

Американската академия по педиатрия призова Айви да наложи вето на мярката. Медицинските специалисти и специалистите по психично здраве твърдят, че грижите за утвърждаване на пола спасяват човешки живот, като намаляват риска от депресия и самоубийство.

Групи за защита на гражданските права, включително Американският съюз за граждански свободи, обещаха да оспорят закона в съда. Законът на Алабама е сред няколкото мерки относно транс младежите, които напредват в ръководените от републиканците щати преди междинните избори за Конгрес през ноември.

Айви подписа в петък и законопроект, според който учениците в държавните училища трябва да използват бани и съблекални, които съответстват на пола, вписан в оригиналния им акт за раждане.

Изменение на законопроекта, направено в последния момент, в последния ден на законодателната сесия, забранява обсъждането на сексуалната ориентация или половата идентичност в класните стаи.