Албания няма да плаче пред вратата на ЕС

Кандидатурата на съседна Северна Македония беше блокирана заради съпротива на Париж

Свят
16:22 - 06 Февруари 2020
1950
Албания няма да плаче пред вратата на ЕС

Албания няма да "стои пред вратата на Европа и да плаче" за отварянето ѝ. Това обяви албанският премиер Еди Рама пред "Франс прес", като подчерта, че страната трябва да се съсредоточи върху собственото си бъдеще, докато Брюксел решава трудни въпроси във връзка с процеса си по приемане на нови държави в Европейския съюз.

Албания, която има население от 2,8 млн. души, се надяваше да получи зелена светлина за започване на преговори за влизане в ЕС през октомври, но Франция, Дания и Холандия наложиха вето на този ход.

Кандидатурата на съседна Северна Македония също беше блокирана заради съпротива главно от страна на Париж.

Предвожданото от Франция "не" възмути мнозина на Балканите и в ЕС, където повечето държави искаха да възнаградят двете страни за прокарването на значителни реформи.

Брюксел сега удвоява усилията да убеди всички страни членки да одобрят начало на преговорите с Албания и Северна Македония по време на среща на лидерите на страните членки през май.

Премиерът Рама обаче не чака.

"Не очаквам нищо", настоя Рама, който е художник и бивш баскетболист.

"Ние трябва да направим нещата, които трябва да се направят", независимо от решенията в Брюксел, отбеляза той и добави, че страната не може "да продължи да живее с това безпокойство в очакване на нещо, което е извън нашия контрол".

"Няма да стоим на вратата на Европа и да плачем", изтъкна 55-годишният албански премиер.

"Не сме на този път, защото французите или германците ни молят, а защото това е единственият разумен път за бъдещето на нашит деца и за бъдещето на тази страна", подчерта той.

Рама добави, че собствените реформи на ЕС са далеч от контрола на Тирана, въпреки че "за нас също е важно Европа да се промени".

Европа "страда, не работи както трябва, това е очевидно", отбеляза още Рама.

За да изпълни исканията на Франция за преработване на изискванията за влизане в ЕС преди отварянето на вратата за нови членове, тази седмица Европейската комисия предложи по-труден и по-политически процес на приемане.

За Тирана основните области, върху които Брюксел акцентира, са усилията ѝ за изкореняване на корупцията и организираната престъпност, както и за укрепване на върховенството на закона.

Страната провежда интензивни реформи на правосъдието от 2016 г., като стотици съдии и прокурори бяха проверени за всякакви връзки с престъпността или друго неетично поведение.