Алея и открита сцена в Пловдив ще носят името на Милчо Левиев

Инициативен комитет предлага да бъде издигнат и паметник на маестрото в родния му град

Култура
15:43 - 19 Декември 2022
1739
Алея и открита сцена в Пловдив ще носят името на Милчо Левиев

Големият музикант Милчо Левиев щеше да навърши 85 години на 19 декември. По този повод, инициативна група от Сдружение за култура и образование - Милчо Левиев, начело с неговата съпруга Вики Алмазиду внесе предложение до Община Пловдив, да бъде именувана алея и открита сцена на името на Милчо Левиев на Данов хълм, както и да бъде изработен паметник на Маестрото в близост до алеята и сцената.

В навечерието на 85-тата - годишнина от рождението на Милчо Левиев по инициатива на Вики Алмазиду и СКО „Милчо Левиев" положихме началото на реализацията на дългосрочна програма за опазване и популяризиране на творчеството на Милчо Левиев и създаване на нови културни и образователни продукти за подкрепа на творчеството на талантливи млади музиканти и изпълнители, чрез изграждане на платформата „Майстори след майсторите", съобщиха от организацията.

"Към настоящия момент сдружението работи по представяне на неговата музика, обработка и представяне на личния му архив и артефакти в реална и цифрова среда, вкл. чрез създаване на дигитална платформа за неговото творчество, издаване на книга с негови неиздадени спомени, снимки и интервюта. С НУМТИ „Добрин Петков" положихме началото на съвместна дейност за представяне на личността и творчеството на Левиев в учебна среда", добавиха от сдружението.

Сред интелектуалците и обществениците, които подкрепят инициативите за почитане паметта на Милчо Левиев са президентът Петър Стоянов, диригентът и директор на Софийска филхармония Найден Тодоров, Мила Павлова – музикант и артистичен директор на фестивала „Дни на музиката в Балабановата къща“, диригентът и композитор акад. Васил Казанджиев, пианистът и диригент на Биг Бенд на Националното радио Антони Дончев, музикантът Теодосий Спасов, музикалният критик и изследовател проф. Клер Леви, д-р Ваня Монева – създател и диригент на хор „Ваня Монева”, поетът Борис Христов, актьорът Ицхак Финци, пианистът Людмил Ангелов, китаристът Огнян Видев.