Алианс за единство на румънците призовава за обединение с Молдова

Националистическата организация погълна две локални партии на конгрес в неделя

Новини
15:49 - 28 Март 2022
1290
Алианс за единство на румънците призовава за обединение с Молдова

Румънската националистическа партия Алианс за единство на румънците (AЕР) погълна две локални партии, съобщава агенция Аджерпрес.

На конгрес в неделя делегатите на Алианс за единство на румънците одобриха сливане чрез поглъщане с партиите "Инициатива Нашият Отопени" и "Национално действие Алба". Според АЕР това сливане "изпраща сигнал за отвореност към всички патриотични партии в Румъния".

На конгреса бе одобрена резолюция за "реинтеграция на Румъния", в която се обръща внимание, че "единственото реално решение за сигурността, с което разполага Република Молдова, е интеграция в НАТО,

а това може да стане само чрез обединение с Румъния - единствената гаранция за сигурност и чадър за сигурност".

Партия Алианс за единство на румънците, която е четвъртата по големина парламентарна сила, настоява в Букурещ да бъде създаден Фонд за инвестиции и интеграция, който да купува активи в Република Молдова. От партията настояват и за енергийно свързване на двете страни, както и за изграждане на нови мостове на река Прут.

Алианс за единство на румънците смята, че Румъния не трябва да поддържа финансово "сепаратистките правителства в Кишинев". "Паричният поток и облагите, които доведоха до забогатяване на политическата класа в Република Молдова досега, докато населението обедня, трябва да бъдат отрязани" се казва в приетата на конгреса резолюция. С нея партията се ангажира да предприеме "всички необходими политически стъпки за изчезване на границата по река Прут и за постигане на пълно национално единство в рамките на обединена Европа и НАТО".

Друга приета от конгреса резолюция касае енергийната независимост на Румъния и отхвърляне на агресията на Русия срещу Европа. В резолюцията се настоява да бъде търсена отговорност на онези, които са предизвикали "изкуствено увеличение на цените на енергията и природния газ".

От АЕР предлагат също така преминаване за определен период от време към регулиран пазар чрез ограничаване на печалбата с марж, който да бъде определен със закон.

Алианс за единство на румънците настоява още за повторно пускане в експлоатация и завършване, без забавяне, на всички мощности за производство на електроенергия; започване на инвестиции, които значително биха намалили замърсяването; изграждане на 3 и 4 реактор на АЕЦ Черна вода и на нови атомни електроцентрали на реките Сирет, Муреш и Сомеш; използване на природен газ от Черно море като алтернативен източник на енергия на руския газ.

Делегатите на извънредния конгрес на АЕР избраха Джордже Симион за председател на партията.