Ало, прокуратурата! Илан Цоря и Гал Барак прибраха 91 млн. лв. с измами (ДОКУМЕНТИ)

Ексклузивно
20:15 - 07 Октомври 2019
22608
Ало, прокуратурата! Илан Цоря и Гал Барак прибраха 91 млн. лв. с измами (ДОКУМЕНТИ)

Ало, прокуратурата! Израелецът Илан Цоря е престъпният мозък на измами за над 91 милиона лева. Аферистът оплел в схемите си повече от 30 хиляди човека от България, ЕС, САЩ, Канада, Австралия, Япония и държави от Латинска Америка. От жертвите Цоря като лидер на организирана престъпна група източил колосалната сума, научи Lupa.bg.

Илан Цоря (в кръгчето)

Въпреки това прокурор Антоанета Софрониева от Специализираната прокуратура преди дни прекратила досъдебното производство, образувано за финансови измами чрез предлагане на фалшиви финансови инструменти - бинарни опции.

Цялата престъпна дейност е осъществявана от България чрез използване на манипулативен софтуер, рекламиране в социалните мрежи и електронни медии и е менажирана от четири кол центрове – два в София и по един във Варна и Пловдив.

Всички придобити пари от жертвите са преведени от наети psp агенти (платежни агенти) по сметки на офшорни компании в български банки и са надлежно изпрани. Използвани са най-малко 21 сайта, оперирани от дружества без лиценз за финансов посредник.

Всичко това, заедно със замесените в мащабна организирана престъпна група (ОПГ) от над 20 човека, действала в България, е установено от Комисията за финансов надзор (КФН).

След задълбочена проверка ревизорите са написали доклад за съмнение за пране на пари и измама на инвеститори във финансови инструменти.

Докладът, заедно с диск, съдържащ огромна по обем информация, е предоставен на главния прокурор и на ДАНС на 11.02.2019 г. Българското ФБР, както обикновено, не предприема нищо, но прокуратурата се задейства. Установено е, че големият играч в схемите е Илан Цоря, който е със статут на продължително пребиваващ в България.

Прекратяването на прокурорското разследване изглежда абсурдно, тъй като платформата (сложният софтуер), е негова, брандовете – бинарните опции, чрез които се осъществява измамата – също, основният psp агент (платежен агент) за събиране на парите на жертвите – Global Payment Solutions, отново е негова собственост, че дори офшорките, по чиито сметки в български банки са акумулирани парите, са на Илан Цоря. В крайна сметка израелецът прибрал лъвският пай от престъпно придобитите милиони.

Вместо възмездие обаче прокурор Антоанета Софрониева пратила скандалния случай в кошчето.

Необяснимите действия на държавното обвинение, които по-смели адвокати наричат отказ от правосъдие и дори отказ от суверенитет, правят така, че далаверата в България да процъфтява.

За сравнение - целият бизнес на израелеца в Украйна, например, е прекратен, а в Румъния измамникът дори е бил арестуван, но по-късно освободен.

Нещо повече, прокуратурата и следствието дори отказват да разпитат неговият партньор Гал Барак, наричан Вълкът от София, който с изрична молба на 25 юли 2019 г. до Специализираната прокуратура пише:

„Разполагам с важна информация относно факти и престъпни схеми, която може да помогне за разкриване на обективната истина по досъдебно производство № 749/2019, по описа на Специализираната прокуратура и привличане към наказателна отговорност на виновните лица.

В тази връзка МОЛЯ да бъда призован за разпит и да изложа всичко, което ми е известно по разследването, както и да предоставя важни доказателства.”

Гал Барак

Безпрецедентен ход - прокуратурата едва ли често получава шансове да се сдобие с доказателства и вероятно самопризнание и по горещи следи да разкрие престъпленията, като предаде виновните на съд.

До момента обаче Гал Барак, който е под домашен арест и чака решение за екстрадиция в Австрия, така и не е разпитан!

На челната снимка: Илан Цоря