Американски изтребители прихванаха 6 руски самолета

От Северноамериканското командване за аерокосмическа отбрана описват прехващането като „рутинно"

Новини
10:48 - 15 Май 2023
2087
Американски изтребители прихванаха 6 руски самолета

Шест руски самолета са прихванати от американски изтребители в международното въздушно пространство близо до Аляска.

Информацията е на Северноамериканското командване за аерокосмическа отбрана (НОРАД) от неделя късно вечерта, предадоха Ройтерс и БТА.

В съобщението на НОРАД се уточнява, че руските самолети са били бомбардировачи Ту-95, самолети за презареждане Ил-78 и изтребители Су-35. От Северноамериканското командване за аерокосмическа отбрана описват прехващането като „рутинно“. От НОРАД посочиха, че подобно нещо се случва шест-седем пъти годишно в така наречената зона за идентификация на противовъздушната отбрана на Аляска.

В изявление на командването пише, че тази руска активност в района се случва редовно и не се смята за заплаха. НОРАД проследява и идентифицира всички военни самолети, които влизат в зоната за идентификация на противовъздушната отбрана на Аляска, рутинно следи движението на самолети и ако е необходимо, ги ескортира извън зоната, посочиха от Северноамериканското командване за аерокосмическа отбрана.

Американските самолети, които са участвали в прехващането, са били изтребители F-16 и F-22, стратотанкерите KC-135 и разузнавателни самолети E-3 AWACS.