Американският сенат одобри помощта за Украйна

Украйна
14:53 - 13 Февруари 2024
2155
Американският сенат одобри помощта за Украйна

Воденият от Демократическата партия Сенат на САЩ прие във вторник пакет от помощи на стойност 95,34 милиарда долара за Украйна, Израел и Тайван на фона на нарастващи съмнения относно съдбата на законодателството в контролираната от републиканците Камара на представителите, предава Ройтерс.

Законодателите одобриха мярката със 70-29 гласа, което надвиши прага от 60 гласа за приемане и изпратиха законодателството в Камарата на представителите. Двадесет и двама републиканци се присъединиха към повечето демократи в подкрепа на законопроекта.

"Със сигурност минаха години, може би десетилетия, откакто Сенатът прие законопроект, който толкова силно засяга не само нашата национална сигурност, не само сигурността на нашите съюзници, но и сигурността на западната демокрация", каза лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър.

Гласуването в Сената се състоя преди изгрев слънце, след като осем твърдолинейни републикански противници на помощта за Украйна проведоха през нощта маратон от речи, които доминираха в залата за повече от шест часа.

Президентът демократ Джо Байдън от месеци призовава Конгреса да побърза с новата помощ за Украйна и партньорите на САЩ в Индо-Тихоокеанския регион, включително Тайван. След нападението на Хамас срещу Израел на 7 октомври той също поиска средства за Тел Авив, заедно с хуманитарна помощ за палестинците в Газа.

Украински официални лица също предупредиха за недостиг на оръжия в момент, когато Русия засили атаките си.

И двете камари на Конгреса трябва да одобрят законодателството, преди Байдън да може да го подпише като закон.

Шумър каза, че вярва, че мярката ще получи същата силна двупартийна подкрепа, ако стигне до гласуване в Камарата.

Но изглежда, че законопроектът го очаква неясна съдба в долната камара, където републиканският председател Майк Джонсън го обвини за липсата на разпоредби за спиране на рекордния поток от мигранти през границата между САЩ и Мексико.

"При липсата на някаква промяна в граничната политика от Сената, Камарата ще трябва да продължи да работи по собствената си воля по тези важни въпроси", каза Джонсън в изявление, публикувано късно в понеделник.

"Америка заслужава по-добро от статуквото на Сената", каза Джонсън, който в миналото е предполагал, че Камарата може да раздели законодателството на отделни законопроекти.

Твърдолинейните републиканци прогнозираха, че законодателството на Сената ще бъде "мъртво при пристигането си в Камарата".

"Законопроектът, който е пред нас днес... никога няма да мине в Камарата, никога няма да стане закон", каза сенаторът републиканец Рик Скот от Флорида в реч рано сутринта.

Законодателството включва 61 милиарда долара за Украйна, 14 милиарда долара за Израел във войната му срещу Хамас и 4,83 милиарда долара за подкрепа на партньори в Индо-Тихоокеанския регион, включително Тайван, и възпиране на агресията от страна на Китай.

Той също така ще осигури 9,15 милиарда долара хуманитарна помощ за цивилните в Газа и Западния бряг, Украйна и други конфликтни зони по света.

Републиканците настояват от месеци законопроектът за чуждестранната помощ да включва мерки срещу миграцията от Мексико

Но двупартийно гранично споразумение, договорено в продължение на месеци, се сблъска с повечето републиканци в Сената, след като беше отхвърлено от Доналд Тръмп, водещият кандидат на партията за Белия дом.

Миналата седмица Шумер премахна текстовоте на граничната сигурност от законопроекта.

Тръмп, който се надява да използва проблема с границите, за да победи Байдън на изборите през ноември, оттогава насочи критиките си към законопроекта за чуждестранната помощ, като каза в социалните медии, че помощта за съюзниците на САЩ вместо това трябва да бъде под формата на заеми.

Помощта за Украйна е изправена пред силни насрещни ветрове в Камарата, където интересите на Тръмп имат по-голямо влияние сред републиканците, които контролират камарата с крехко мнозинство.