Ананиев: Извънредното положение изтече, но мерките продължават

Политика
20:29 - 13 Май 2020
3662
Ананиев: Извънредното положение изтече, но мерките продължават

Кабинетът обяви извънредна епидемична обстановка, която влиза в сила от 0 часа на 14 май до 14 юни тази вечер. Детайли по решението на кабинета даде здравният министър Кирил Ананиев след края на правителственото заседание. 

Всичко, което е разрешено, остава разрешено. Всичко, което не е разрешено, остава затворено. Да, извънредното положение изтича днес, но мерките остават, опита да обобщи новата ситуация здравният министър.

Ананиев обеща да се следи епидемичната обстановка и при промяна, да се отмени извънредната ситуация.  

Днес изтече срокът на извънредното положение и беше публикуван законът за изменение на Закона за здравето. С този закон парламентът ни дава възможност да прилагаме противоепидемични мерки, независимо от това, че не сме в извънредно положение, потърси опора в законодателството здравният министър. 

Знаете че член 63, ал.2 дава възможност министърът на здравеопазването, по предложение на главния държавен инспектор, който прави оценка на съществуващия риск, да внесе предложение в МС и кабинетът да вземе решение за обявяване на извънредна епидемична обстановка, впусна се в теоретичната част Ананиев.

Възползвахме се от правомощията си веднага, защото няма рязка промяна в развитието на болестта. Считаме, че прилаганите досега мерки трябва да продължат да се прилагат и сме убедени след оценката на главния държавен инспектор, а тя е професионална, че трябва да вземем това решение, обясни здравният министър.  

На базата на тази оценка внесох предложение в Министерския съвет и кабинетът прие да обяви такава извънредна епидемиологична ситуация, заключи Ананиев. 

Той опита да поднесе мотивите за въпросното решение за извънредна епидемична ситуация. 

Причинителят на заболяването с този вирус има неизяснен произход и с неизвестна инфекциозност. Към момента, пътищата на неговото разпространение не са открити напълно. В научните среди не са на едно мнение по диагностициране на причинителя на заболяването, обясни мотивите на кабинета Ананиев. 

Здравният министър припомни, че коронавирусът е заболяване, което се развива в целия свят, предава от човек на човек и води до тежки усложнения, като най-уязвими са възрастните.

Знаете, че се прави опит да се открие ваксина, но все още изследванията не са завършили. Няма и разработена специфична имунопрофилактика, даде мотивите за решението Ананиев. Много медицински персонал също е засегнат, а това поставя под опасност спирането на работата в някои отделения или болници, допълни той.

 
Тези мотиви ни дадоха основание за това решение за обявяване на епидемична обстановка. Затова ще идвам няколко заповеди, които влизат от полунощ тази нощ. Те са групирани в 4 вида: заповед с противоепидемичните мерки; втората е за преминаването през КПП и ограничения с тях; третата е с карантина и изолация на хората при заболяване или контакт с болни; и четвъртата е какво ще остане да работи и кои заведения и дейности няма да функционират.
 
В заповедите няма нищо ново, те са групирани и систематизирани, обясни Ананиев. Новите неща са, че  
разрешаваме трансплантациите, може свободно хората да ходят в градските градини и паркове, каза министърът.
 
Ако в продължен период от време – поне седмица, има над 100 заболели, ще върнем старите ограничителни мерки, увери той. 

По темата пропускателен режим през границата, Ананиев обясни: "Ограничението за влизане на чужди граждани в България от трети страни е забранено. Когато влезе наш сънародник от друга държава, има 14-дневна карантина", припомни здравният министър.

Няма да има разлика в изискванията за чужденци, влизащи в България и българи, били на почивка навън - и в двата варианта има 14-дневна карантина, увери здравният министър.  

Не може отсега да се каже коя мярка може да бъде разхлабена, каза Ананиев. 

Не се знаят всички начини за разпространение на този вирус, затова не разрешаваме сядане на пейките в парка, защото по тяхната повърхност може да има зараза, обясни забраната да се поседне в градините Ананиев.

За забавачките, които все още са затворени, министърът обясни: "Предвиждаме допитване до родителите дали са готови да пуснат децата си в детските градини, в момента около 45 % не са съгласни с това."

„В момента с МОН правим алгоритъм. Изисквания ще има както към персонала в градините и яслите, така и към родителите и децата“, допълни той.

Ще трябва да се прилагат и всички санитарни мерки, като персоналът ще трябва да следи за спазването им от децата. Максималният размер на групите ще трябва да бъде до 10, до максимум 12 деца, стана ясно от думите на Ананиев.