Андрей Слабаков пред Lupa.bg: Ще пуша в Европарламента!

Политика
14:00 - 29 Май 2019
10053
Андрей Слабаков пред Lupa.bg: Ще пуша в Европарламента!

„Радвам се на всички шеги по мой адрес, защото това означава, че хората имат чувство за хумор, а пък самият аз имам чувство за самоирония – нещо, което не е типично за политиците”. Това сподели ексклузивно за Lupa.bg новоизбраният евродепутат от ВМРО Андрей Слабаков, който за пръв път коментира пред медия влизането си в Европейския парламент.

Популярният режисьор и актьор сподели, че се забавлява на всички колажи, свързани с новото амплоа и най-вече на тези, които от вчера се въртят в социалните мрежи, изобразяващи парламентарна зала, обвита в пушек и придружени със следния шеговит надпис: „Първи ден на Андрей Слабаков в Европарламент”.

Както е известно, режисьорът с пиперлив език, е сред най-големите отрицатели на тоталната забрана за пушене на обществени места. Той често казва, че подобна забрана е израз на пълно лицемерие. Дългокосият актьор често е обект на остри критики заради острите си реакции спрямо забраната за пушене.

„Нека пишат за мен каквото пожелаят, аз гледам на света през призмата на майтапа и на шегата и затова не се сърдя, добави с усмивка той пред Lupa.bg.

На въпрос дали ще спазва забраната за пушене в Европарламента режисьорът отсече: „Ще пуша там и няма да съм единственият, защото в Европарламента има специални стаи за пушачи. Нали се сещате, че не съм такъв идиот да запаля цигара в пленарната зала?! Все пак имам достатъчно възпитание, нищо, че по мой адрес се казват какви ли не неща”, през смях каза пресният евродепутат.

Слабаков благодари на всички, които са гласували за него и чрез преференции го вкараха в Европейския парламент. Режисьорът бе четвърти в листата на ВМРО, водена от Ангел Джамбазки, но се изстреля на второ и влезе в ЕП.

„Благодаря ви за доверието! Няма да ви предам!”, заяви пресният политик и добави: „И не се сърдя на хейтърите. За какво иначе ни е свободата, ако нямаме право на мнение.”

Именно войводите и Слабаков поднесоха най-голямата изненада на сегашните европейски избори, защото ВМРО увеличи присъствието си в ЕП с още един депутат. Досега представител на войводите бе само Ангел Джамбазки. И ВМРО разбъркаха картите на ГЕРБ и ДПС. Войводите бяха облагодетелствани от т.нар. метод Хеър-Ниймайер, при която водещ е методът на най-големия остатък.

Това е метод за разпределение на мандатите между партиите при провеждането на избори по пропорционална избирателна система с кандидатски листи. Той е благоприятен за малките партии. При този метод първа получава допълнителен мандат партията с най-голям остатък, която в случая се оказва ВМРО. Поради тази причина ГЕРБ изпраща 6, а не 7 евродепутати, както се смяташе първоначално, БСП – 5, ДПС – 3, ВМРО – 2 и Демократична България – 1.