Ангел Кунчев: За разлика от COVID-19 грипът започва рязко – с температура и отпадналост

Очаква се грипната вълна да обхване цялата страна до една или две седмици, обясни държавният здравен инспектор

Актуални новини
09:17 - 11 Януари 2023
2221
Ангел Кунчев: За разлика от COVID-19 грипът започва рязко – с температура и отпадналост

„Грипът започва рязко с общите симптоми – висока температура, силна отпадналост, безапетитие, човек има нужда да остане на легло. Това е разликата с COVID-19“, каза в „Тази сутрин“ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Бургас е първата област, която обяви грипна епидемия. По думите на Кунчев най-вероятно следващите области ще са Габрово, Ловеч, Пазарджик и Добрич. Очаква се грипната вълна да обхване цялата страна до една или две седмици.

През последните години ставаме свидетели на едно желание и дори натиск понякога върху колегите епидемиолози да се обявява грипна епидемия. От една страна, част от учениците и родителите го желаят. От друга - се правят известни икономии от отопление и т.н. Ние компромис няма да направим – там, където няма условия, където не е достигнато това ниво, грипна епидемия няма да се обяви. А и грипната ваканция не е задължително условие при възникване на грипна епидемия“, предупреди главният държавен здравен инспектор.

Той уточни, че няма и точна математическа формула за обявяване на грипна епидемия и тя е различна за различните региони.

„Особеното на грипната епидемия тази година е, че тя идва след 3-годишен период на почти пълна липса на грип. Изведнъж на този свободен терен решиха да се върнат не само грипът, но и варицелата, скарлатината и други респираторните вируси. За тези три години се натрупва контингент от хора, които не са се срещали с тях“, коментира доц. Кунчев.