Ангел Найденов: Путин цели слаба Украйна с лоялно към него управление в Киев

Бившият военен министър не е изненадан от войната, виждало се ясно, че окупацията предстои

Политика
10:32 - 24 Февруари 2022
2666
Ангел Найденов: Путин цели слаба Украйна с лоялно към него управление в Киев

Едностранна агресия. Така бившият военен министър Ангел Найденов коментира започнатата от Русия война срещу Украйна. 

"Вече живеем в кошмара на войната на територията на Европа и паралелно с военните действия върви и информационна война. Трудно можем да преценим сведенията за операциите, за навлизане на руски части от Беларус, но това, което трябва да се каже, е, че имаме налице военна операция, в която Украйна е само част от по-мащабен план", коментира Найденов пред Нова телевизия. 

Той е на мнение, че Украйна е само средство, чрез което Русия да постигне най-общо промяна в архитектурата на сигурността.

"Все пак ден или два преди началото на операцията бяха публикувани коментарите на Москва по отношение на отговора на САЩ за ултимативните искания на Русия. В част от тях изрично се споменава освен неразширяването на НАТО, и изтеглянето на всички оръжия, доставени като военна помощ за Украйна и спиране на доставките им, както и изтегляне на военните инструктори. И отказ от провеждане на съвместни учения на НАТО и Украйна, както и изтеглянето на американските части от бившите соцдържави", напомни той. 

Ето това, по думите му, е планът на Русоя. Според него се цели създаването на буферна зона, сив сектор - на държави, които да разчитат само на своите военни формирования. 

Това е нов световен ред, категоричен е Найденов. "Защо се случва сега всичко това? Защото провокациите със струпване на военни части, нещо, което до началото на военната операция, беше нещо необичайно, по границата на Русия с Украйна и по границата с Беларус, формирането на групировки от военни кораби - нещо, непознато от повече от 30 години, включването на флот от прибалтика към тях, формирането на въздушни части - всичко това беше своеобразна предпоставка за военни действия". 

И заяви, че не е изненадан от инвазията на Русия, особено предвид решението за признаването на ДНР и ЛНР. "Ясно беше, че Путин няма да се ограничи до т.нар. линия на несъприкосновение", каза той. "Категорично се разчита на отстъпки от западния свят по отношение на ултиматумите, поставени от Путин", убеден е той. 

На въпроса дали Путин възприема НАТО като директна заплаха, а не като дефанзивен съюз, бившият военен министър отговори: "Той не го крие. В някаква степен опасенията на Русия за гаранцията за нейната сигурност имат някакви основания", смята той. 

По думите обаче Русия е решила, че е достатъчно силна, за да демонстрира военна мощ. А дали действително е така, Найденов е на мнение, че предвид ядрения арсенал на страната, това е факт. Бившият армейски министър напомни, че Европа се намира в абсолютен енергиен монопол по отношение на Русия. "Всичко това беше основата, на която бе взето решението и за предприемането на военната операция.

Нещата няма да се ограничат само с въздушните удари. Т.нар. втора фаза е вероятното навлизане на сухопътни части - вкл. специални части. Според мен крайната цел е не толкова окупацията на Украйна, колкото смяната на властта в Киев. Ще бъде инсталирано управление, изцяло лоялно на Русия. Русия е заинтересована от слаба Украйна", убеден е Найденов.