Ангела Меркел е на първо по рода си посещение в Аушвиц

Германският канцлер ще почете паметта на жертвите в бившия нацистки концлагер

Новини
12:53 - 06 Декември 2019
2149
Ангела Меркел е на първо по рода си посещение в Аушвиц

Канцлерът на ФРГ Ангела Меркел пристигна на първото си посещение в музея, издигнат на мястото на бившия нацистки концентрационен лагер Аушвиц-Биркенау, предава TACC, като се позовава на Полската агенция за преса.

Придружена от министър-председателя на страната Матеуш Моравецки, Меркел ще прекара няколко часа в музея и ще почете паметта на жертвите.

„Това е първото посещение на Меркел и трето по ред посещение на германски канцлер в лагера в Аушвиц", отбеляза Павел Яблонски, заместник-министър на външните работи на Полша.

Според него пристигането на ръководителите на правителствата на двете държави в Аушвиц е „възможност да напомним на света за престъпленията, извършени от Нацистка Германия в Аушвиц и други концлагери, за милионите жертви, за важността да ги помним, смело да казваме истината за онези времена и да се съпротивляваме на опитите са пренаписване на историята".

В началото на посещението в Аушвиц Меркел ще премине през портата с надпис Arbeit macht frei („Трудът освобождава“). Ръководителят на германското правителство ще положи цветя на Стената на смъртта близо до 11-ия блок, където нацистите са разстрелвали затворници, а също така ще разгледа експозицията на музея.

Следобед, след като произнесе реч в сградата на т.нар., където по време на функционирането на лагера надзирателите му са регистрирали пристигащите затворници, Меркел и Моравецки ще запалят свещи пред паметника на жертвите в Биркенау, издигнат между руините на двете най-големи газови камери в концентрационния лагер.