Англичаните се хвалят с първа мисия на Ф-35 в Ирак и Сирия

Скоро изтребителите ще бъдат включени в борбата срещу Ислямска държава

Свят
15:49 - 25 Юни 2019
896
Англичаните се хвалят с първа мисия на Ф-35 в Ирак и Сирия

Най-модерният боен самолет на Великобритания, Ф-35Б, проведе първите си мисии над Сирия и Ирак като част от операциите срещу ДАЕШ ("Ислямска държава"), обяви военният министър на Обединеното кралство, цитиран от АП.

Министър Пени Мордонт отбеляза в съобщение, че самолетите са участвали в първата мисия от британска военновъздушна база в Кипър след изключително успешен тренировъчен период.

"Тяхната първа реална бойна мисия е значителна крачка в бъдещето за Великобритания", обяви Мордонт.

Шест изтребителя Ф-35Б от ВВС и ВМС на Великобритания пристигнаха в базата "Акротири" на 21 май за шест седмици като част от ученията Lightning Dawn. Британски военни представители заявиха, че няма планове самолетите да участват в бойни мисии по време на престоя си в базата.

Но впоследствие е решено да направят дебют като част от операция Шейдър, приносът на Великобритания в борбата срещу ДАЕШ, заради "изключителното им представяне".

Официални представители заявиха, че самолетите не са използвали оръжията си по време на мисиите над Сирия и Ирак. Самолетите са били придружавани от изтребители "Тайфун".

Великобритания в момента има 17 изтребителя Ф-35Б и планира да се сдобие с още 138 самолета.

Според информация на производителя на изтребителя „Локхийд мартин” британската индустрия ще изгради 15% от повече от 3000 самолета, планирани да бъдат произведени от американската компания.