Антъни Блинкен се срещна с Жозеп Борел

Двамата също така обсъдиха чистата енергия и ситуацията в Западните Балкани

ЕС
13:23 - 08 Февруари 2022
1216
Антъни Блинкен се срещна с Жозеп Борел

Върховният представител на Европейския съюз по външните въпроси и политиката за сигурност Жозеп Борел се срещна в понеделник с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, за да обсъди редица геополитически въпроси, включително ситуацията в Украйна и руската заплаха.

Те също така обсъдиха чистата енергия и ситуацията в Западните Балкани, обобщават косовските средства за масова информация.

Блинкен е подчертал, че сътрудничеството между САЩ и ЕС за чиста енергия никъде не се вижда по-добре, колкото в Западните Балкани. „От години САЩ подкрепят усилията за свързване на енергийните мрежи на Западните Балкани с тези на Европейския съюз, за да се ускори преходът от въглища и други изкопаеми горива. В същия период ЕС предостави безвъзмездни средства и инвестиции, за да помогне за развитието на енергийните мрежи на Западните Балкани“, цитира думите му пресслужбата на Държавния департамент.

„Видяхме разликата, която тези усилия помогнаха да се случи. Албания и Косово създадоха общ пазар на електроенергия, производството на енергия от възобновяеми източници нарасна до небето, страните от региона сега диверсифицират начина, по който получават енергията си“, добави той.

Междувременно Борел благодари на САЩ за сътрудничеството за укрепване на трансатлантическите отношения. „Мисля, че трябва да изпратим силно послание, за да покажем решимост да засилим енергийната сигурност за Европа и за нашите преки съседи, в Украйна и на Западните Балкани“.