Антикорупция: Гюров е бил в управата на 2 дружества, когато отива в БНБ

Банкерът не е напуснал ръководството на ПП при влизането си в националната банка

Новини
16:26 - 27 Юни 2024
1462
Антикорупция: Гюров е бил в управата на 2 дружества, когато отива в БНБ

Подуправителят на БНБ Андрей Гюров е бил в несъвместимост, когато отива в Централната банка, защото е бил в две дружества с нестопанска цел. Това става ясно от решението на Комисията за противодействие на корупцията, което е от днес. 

По-рано през деня от БНБ съобщиха, че подуправителят излиза в неплатен отпуск, докато се изясни правния казус. 

Ето какво става ясно от решението на Комисията за противодействие на корупцията.

Проверката е започнала по сигнал. В него се твърдяло, че когато Гюров отива в БНБ, той не е бил напуснал ръководството на партия "Продължаваме промяната". Освен това бил в Управителния съвет на още едно дружество с нестопанска цел. В решението на комисията са заличени имената на дружествата. 

Става ясно още, че той ги напуснал четири месеца по-късно, едва след като БНБ направили проверка. 

Към датата на избирането му за подуправител, което е станало на 26 юли 2023 г. Андрей Гюров е бил член на Управителния съвет на едно сдружение с нестопанска цел и член на Управителния съвет на друго сдружение, посочват от комисията в решението си.

До 23 ноември 2023 г. той е бил съдружник и е притежавал дялове на стойност 100 лева от вписания общ капитал в размер на 5000 лева на дружество с ограничена отговорност, като ги е прехвърлил с нотариално заверен договор на 8 ноември 2023 г.