Антиваксъри, четете: Българин е вече с четвърта игла

Здраве
14:00 - 04 Ноември 2021
8918
Антиваксъри, четете: Българин е вече с четвърта игла

Българин, живеещ във Франция, информира редакцията на Lupa.bg, че вече е горд "носител" не на 3, а на цели 4 дози от иРНК ваксина срещу ковид. Нашенецът е бил трансплантиран с бъбрек от близък донор в края на 2019 г. и с настъпването на пандемията е бил в тотална изолация през 2020 г. до старта на ваксинационната кампания. 

Той е един от първите пациенти, получили две дози от препарата на "Модерна" още в началото на тази година, а само месец след втората е бил поканен и за третата игла "Спайквакс". В началото на ноември пък получава писмо, че вече има възможност и право да се сдобие и с буустерна доза, като откликва незабавно и вече е "четворно" ваксиниран. 

Справка на медията ни разкри, че 3 пълни дози + половинка се слагат на имуносупресирани пациенти и в Израел от края на септември. 

Научният журнал сп. "Nature" още тогава публикува мащабно изследване, според което трансплантираните и подложените на имуносупресиращи терапии хора трябва да бъдат поставени под специален фокус, както и че двудозовите програми за ваксиниране не са достатъчно ефикасни при тях. Така се стига и до решението те да получават 3 пълни дози, независимо дали "Спайквакс" или "Комирнати" (на "Пфайзер - б.р.) плюс "олекотена" четвърта игла. 

Българинът се намира в добро здраве, с отлични бъбречни и кръвни показатели и не е страдал от нежелани реакции, след която и да е от четирите дози. 

В същото време рискът за пациенти като него да завършат фатално при среща с коронавируса се калкулира на цели 25 процента. 

За сведение на нашите читатели и на антиваксърите, човек получава средно през живота си около 8 дози ваксина срещу тетанус и дифтерия, при това в случай, че не се рани в потенциално опасен метален предмет, например.