Антоанета Цонева: Апокалиптични сценарии с машините няма да има

Новини
21:58 - 11 Ноември 2021
2822
Антоанета Цонева: Апокалиптични сценарии с машините няма да има

"Заради намерените нови машини за гласуване не може да бъде манипулиран вотът по начина, по който го представят Бойко Борисов и Корнелия Нинова", заяви Антоанета Цонева - водач на листата на „Демократична България“ в Пазарджик и експерт по изборен процес.

„Има достатъчно гаранции за това, че такива апокалиптични сценарии, каквито те развиват, няма как да се случат", добави тя.

Антоанета Цонева: Нашите пари не могат повече да изтичат в чекмеджетата на корумпираната власт

"Впрочем, отношението на ГЕРБ към машините, а сега и на БСП, което е съвсем сходно, ние го наблюдавахме и при предишните избори. Знаете дори, че ГЕРБ бяха подали жалба в Конситуционния съд срещу машинното гласуване. В крайна сметка машинното гласуване се проведе. Резултатите бяха отчетени и се приеха от всички политически партии. И днес отново в презизборната стратегия се включва всяването на страх, свалянето на избирателната активност по този начин. Искам да уверя нашите зрители, че гласуването ще мине нормално, всички нека да гласуват спокойно и в крайна сметка ще имаме изборния резултат такъв, какъвто гражданите го направят, а не такъв, какъвто фантастичните флашки на Бойко Борисов и страховете на Корнелия Нинова се опитват да създадат в избирателите. В двайсет и първи век сме, има достатъчно гаранции, наблюдаваме много отблизо процеса, така че спокойно гласувайте с машините и бъдете активни“, обясни Цонева.

"Прогнозите показват, че в този парламент ще има поне шест партии", каза още Антоанета Цонева.

"Вярваме в договора с избирателите и с пълната отговорност, която трябва да се поема, когато се влиза в управление. Само така „Демократична България“ ще влезе в управление. Ако бихме участвали в правителство с мандат на БСП сигурно щяхте да видите друго наше поведение в 46-ия парламент. Отговорът е не. За новоизникналите машини за гласуване Не, заради намерените нови машини за гласуване не може да бъде манипулиран вотът по начина, по който го представят Бойко Борисов и Корнелия Нинова", каза Антоанета Цонева.

„За опитите на ДПС да контролират вота с подвижни урни „Демократична България“ подаде сигнал до прокуратурата за контролиран от ДПС вот с подвижни секции.

Ето какво каза Антоанета Цонева, водач на листата на „Демократична България“ в Пазарджик: „В община Батак и в община Сърница има създадени подвижни избирателни секции. Ние оспорваме начина, по който това се прави. Вчера разглеждахме документацията по случая, днес втората в листата в Пазарджик адвокат Александра Стеркова е на дело в Административния съд в града, има полицейско разследване и по двата случая. Мога да твърдя с пълна убеденост, че ДПС се опитват да контролират вота на българските мюсюлмани по един брутален начин. Всъщност те записват хора в тези секционни комисии, за да могат да обикалят по техните домове и да са абсолютно убедени как хората ще гласуват. Давам един пример: На миналите избори в Сърница имаше такава секция, където са гласували 200 души. За да гласуват 200 души в една такава секция са необходими 50 часа. Като изчислим времето за придвижване, времето за гласуване, времето за попълване на документацията, е изключително спорно как се постига такъв резултат и от тези 200 гласували над 90% са за ДПС. Много им е важно на ДПС това. Засякохме се с водача на листата на ДПС Йордан Цонев в Пазарджик и очи в очи му казах, че ще срещне страхотния ни отпор. И ние с нашите представители в тези комисии, с нашите застъпници, с делата, които водим срещу създаването на такива секции, ще се противопоставим много остро на тази технология за контролиране на вота".