Антон Кутев: Даниел Митов е неподходящ за външен министър, защото е зам.-председател на ГЕРБ

Политика
09:26 - 19 Април 2024
1391
Антон Кутев: Даниел Митов е неподходящ за  външен министър, защото е зам.-председател на ГЕРБ

Проблемът на Даниел Митов не е, че е член на ГЕРБ, той е зам.-председател на партията, неподходящо е той да заеме поста на външен министър, защото той ще отговаря за външния вот, обясни в "Тази сутрин" бившия говорител на служебните правителства на Гълъб Донев Антон Кутев. 

Според него противоречието идва от разпадналата се сглобка, която "се събра, за да промени Конституцията" и да я направи неработеща, и "сега в селския си спор им е виновен президентът". 

Спрямо предните парламентарни избори, Кутев посочи, че "хората видяха, че изборите бяха честни", като според него предното служебно правителство не се е месило в тях. "Сега пак ще има скандали, много е просто да се възпроизведат скандали. Това, че има скандали не значи, че изборите не са честни", коментира още той.

Кутев обясни, че кабинетът е политическа фигура, който няма как да не влияе на политическите процеси, а че това влияе на изборите е несъществено.

Спрямо дългосрочните договори, които преди служебните кабинети са подписвали, Кутев посочи, че досега "никой не е пречил" на това - "ако не бяха подписани, щяхме да сме в икономическа и енергийна криза". Относно това дали договорът "Булгаргаз-Боташ" е в ущърб на България, Кутев заяви, че това трябва да отиде в прокуратурата. "Аз не браня договора, не могат да бъдат изведени негативите без да бъдат доказани, в момента това е политическа спекулация, която цели да удари президента. Аз не съм чел този договор, но той е над моя капацитет, не мисля, че в България има повече от 10 човека, които го разбират", посочи още Кутев.