Антон Налбантов пред Lupa.bg: Идеалният спасител трябва да има плочки по корема и хубави мускули

Най-дисциплинирани са западните туристи, хвали ги директорът на Водноспасителната служба на БЧК

Актуално интервю
15:30 - 19 Август 2019
5635
Антон Налбантов пред Lupa.bg: Идеалният спасител трябва да има плочки по корема и хубави мускули

Докога ще трае мъртвото вълнение и как ще ни посрещне морето през септември?  Намаляват ли или се увеличават удавниците по Черноморието? Добре подготвени ли са родните спасители за капризите на водната стихия? На тези въпроси отговаря директорът на Водноспасителната служба на БЧК Антон Налбантов.

Г-н Налбантов, докога летовниците няма да могат да влизат в морето заради мъртвото течение?

Възможно е до края на август. Мъртвите течения са характерни за този месец заради настъпващите климатични промени. Ветровете променят състоянието на морето, което се изразява с появата на вълни с по-висок бал. Но това не означава, че през останалите топли месеци няма мъртви течения. През септември очакваме морето да се успокои.

Не само теченията са фатални, но и дънните ями, които се образуват от големите вълни. При такива условия спасителите поставят червен флаг на постовете и никой не бива да влиза в морето. Някои граждани не се съобразяват със сигнализацията и се къпят. По-сложно е на неохраняемите плажове, където няма сигнализация.

На места по Черноморието сякаш няма и следа от мъртво вълнение.

Малките затворени плажове образуват по-малки вълни, отворените – по-големи.

Колко са неохраняемите плажове?

По нашето Черноморие имаме 209 морски плажа, от тях средно годишно се охраняват между 100-115 плажа, което не е малко.

Спасителите достатъчни ли са?

Вече да. Преди години те бяха ниско платени и работеха в лоши условия. Това ги отдръпна и ги демотивира. В последно време концесионерите разбраха, че не може да гледат на спасителите като на разход и започнаха да променят както условията, така и заплащането им. Те вземат вече до 1400 лв. и имат осигурени спане и храна.

На какво ниво е тяхната подготовка?

Желаещите да станат спасители минават през курс. Те трябва да покрият определени нормативи, за да влязат в него. Обучават се 1 месец. След това полагат заключителен изпит. Минават и през медицински прегледи за здравословото им състояние. Чак тогава придобиват сертификат.

Кой е идеалният спасител?

Той трябва да има плочки по корема и да има хубави мускули. Но това не е критерий. Има хора с недобро телосложение, но влизайки във водата са по-добри плувци от атлетите.

До каква възраст може да се практикува професията?

При спасителите има покриване на нормативи, а не възраст. Ако ги покрият, им се заверява документа за 1 година. Всяка година те имат проверовъчен изпит.

След като имаме добри спасители, намаляват ли удавниците?

Преди години е имало 500 случая на година. После започнаха да намаляват и броят им стана между 180 и 230. В последно време те са между 100 и 120.

Кои летовници създават най-много грижи?

Не може да се каже, че българите сме по-малко дисциплинирани. Нарушителите са от всички националности. Западните туристи обаче създават по-малко главоболия.

Коя е една от най-честите причини за удавянето?

Алкохолът. Когато човек под негово влияние е в повдигнато настроение, придобива усещане за свръхвъзможности и влиза във водата. Почти винаги това завършва с удавяне. След хранене също не е препоръчително да се влиза, тъй като кръвта се насочва към храносмилателните органи и това води до отпускане на крайниците и на мозъка и се забавят рефлексите. Така че не е препоръчително до час и половина - два да се плува.